Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Skupinska fotografija v cerkvi sv. Norberta (foto: Arhiv slovenske misije v Berlinu)
Skupinska fotografija v cerkvi sv. Norberta

Vaška godba z Vrha navdušila Slovence in Nemce

| 18.06.2013, 15:28 Matjaž Merljak

V soboto in v nedeljo, 1. in 2. junija 2013, je v Berlinu spet odmevala slovenska pesem. Na povabilo tamkajšnjega slovenskega izseljenskega duhovnika Izidorja Pečovnika - Dorija je v goste prišla Vaška godba Vrh nad Laškim pod vodstvom priznanega kapelnika Janka Medveda.

V soboto dopoldan je gospod Dori goste sprejel v prostorih slovenske katoliške misije, gospa Martina Konda pa jih je kasneje popeljala na kratek ogled mesta. Zvečer je godba igrala pri slovenski maši v cerkvi sv. Elizabete in tako na poseben način obogatila bogoslužje. Po maši je bil v cerkvi še krajši koncert, po njem pa druženje z berlinskimi Slovenci v skupnih prostorih ob odličnem bograču, ki ga je skuhala Vera Gabor. Župnik Dori je prijateljem Romanu Brglezu, Janku Medvedu in Ljubu Gosaku v znak hvaležnosti za njihovo stalno pomoč slovenski župniji v Berlinu podaril knjigo o papežu Benediktu XVI., ki je zaslužen, da se je število slovenskih škofij povečalo na šest.

Župnik Dori, ki ima v upravljanju tudi nemško župnijo sv. Norberta, ki goduje 6. junija, je želel župnijski praznik, ki se je letos nekako pokrival s slovesnostjo ob prazniku Svetega Rešnjega telesa in krvi obeležiti na slovenski način – s procesijo po bližnjih berlinskih ulicah, ki bi jo spremljala godba s slovenskimi cerkvenimi melodijami. Na dogodek so se z velikim veseljem pripravljali tudi prvoobhajanci, ki so sodelovali pri maši in otroci iz vrtca, ki so posipali cvetje.

Procesija z godbo okrog cerkve sv. Norberta
Procesija z godbo okrog cerkve sv. Norberta © Arhiv slovenske misije v Berlinu

Pri nemški maši se je zbralo res veliko ljudi. Pri njej sta poleg njihovega župnika Dorija sodelovala še dva duhovnika, veliko ministrantov, prvoobhajanci, med mašo je igrala njihova organistka, pred mašo in pri procesiji pa Vaška godba Vrh nad Laškim. Žal je načrtovano procesijo malo pokvaril dež, zato se je odvila le v skrajšani verziji (iz cerkve mimo katoliškega vrtca in doma starejših, ki delujeta v okviru župnije sv. Norberta). Dež je namočil bandera in »nebo«, ki so ga nosila dekleta, pa tudi godbeniki so bili premočeni do kože, a so kljub temu po koncu slovesnosti tudi v nemški cerkvi pripravili kratek koncert, ki je Nemce zelo navdušil in so godbenike nagradili z velikim aplavzom.

Pred cerkvijo sv. Elizabete
Pred cerkvijo sv. Elizabete © Arhiv slovenske misije v Berlinu

Po kosilu v nemški župniji je goste iz Slovenije čakala naporna, deževna in skoraj 18-urna pot domov v Slovenijo. Zaradi sobotne nogometne tekme v finalu nemškega pokala v Berlinu, ko je Bayern iz Muenchna s 3:2 premagal Stuttgart, se je domov na Bavarsko vračalo tudi na tisoče navijačev in na avtocesti je bil tak zastoj, da so za prvih 150 km potrebovali skoraj štiri ure vožnje. A jim to ni skalilo razpoloženja – avtobus je bil po zaslugi organizatorja izleta, Romana Brgleza z Vranskega, bogato založen s hrano in pijačo in se ni bilo potrebno drenjati po kakšnih restavracijah ob postajališčih. Polni lepih vtisov so se vrnili domov v Slovenijo, kjer jih je pričakalo sonce.

Marinka Mošnik za slovensko župnijo v Berlinu

Ob berlinskem zidu
Ob berlinskem zidu © Arhiv slovenske misije v Berlinu

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.