Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Govedo (foto: ARO)
Govedo

Vročina: Poskrbimo za živali

| 21.06.2013, 10:27

Poletni čas in vroči dnevi za živali pomenijo dodatno hudo obremenitev in težave, ki pa jih je s pravilnim ravnanjem mogoče olajšati ali celo odpraviti. Predvsem pa je pomembno, da se zavedamo, da živali težje prenašajo vročino kot mraz.

Lastniki smo živalim dolžni zagotavljati zadostne količine neoporečne vode in skrbeti, da jim je ta voda dostopna. Pozorni moramo biti na ustrezno zračenje, temperatura in kakovost zraka v hlevih z intenzivno rejo lahko namreč v poletnih mesecih resno ogrožata zdravje in dobrobit živali.

V vročih dneh se je boljše izogibati transporta živali, še posebej psi pa so zelo občutljivi na visoke temperature. Zato psov ni dovoljeno puščati v avtomobilih, če jim ni zagotovljeno ustrezno zračenje.

Živali morajo imeti možnost da se umaknejo v senco pravi mag. Breda Hrovatin z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in dodaja da je senca še posebej pomembna pri psih, ki so privezani, saj je pri njih omejena možnost umikanja z direktnega sonca. Pri prašičih, ki jih redijo v sistemih z izpustom ali v prostih rejah, lahko pride do sončnih opeklin, kar je prav tako treba preprečiti. Na zagotavljanje zaščite pred neposrednim soncem je treba misliti tudi pri organiziranju paše. Živali morajo imeti na pašniku dostop do vode in možnost umika v senco, bodisi naravno torej pod drevesa, ali v umetno, ki jo zagotovimo z ustreznim nadstreškom.

V primeru, da pride do vročinskega udara, je lastnik dolžan žival premakniti v zračen prostor in jo ohlajati z vodo ter ji nuditi veterinarsko pomoč.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.