Petra StoparPetra Stopar
Monika Mohar (foto: Nika Gorenc)
Monika Mohar

Skrivnost uspeha: Pogovor in dotik

| 13.05.2013, 18:30

Rože lepše uspevajo, če jih imamo radi. To drži. „Z rožami se je potrebno pogovarjati in jih tudi pobožati, ko jih zalivamo,“ pa je z nasmehom in iskrico v očeh dejala današnja gostja oddaje Zravje in veselje z našega vrta, Monika Mohar. Pomembno je, v kakšni zemlji rožica raste. Visoka cena zemlje ni zagotovilo, da je dobra in kakovostna. Torej ni nujno, da je najdražja zemlja tudi najboljša. Po drugi strani pa tudi od poceni substratov ne moremo pričakovati, da bodo dobri za naše rožice. Pred nakupom se posvetujte z vrtnarji, ki vam bodo tudi predstavili trende zasaditev in vam radi svetovali.

Bodite v trendu

„Vedno je dobro biti malo drugačen, drzen, tako kot pri oblačilih tudi pri zasaditvi rožic. V korita z vodno rezervo lahko sadimo vse vrste rastlin,“ svetuje Monika Mohar iz vrtnarije Hortika.

Če imamo korita z vodno rezervo, lahko skupaj sadimo zmajeva krila, bršljanke, strukturne rastilne, trave. „V vrtnariji povejte svoje želje, izkušnje in skupaj boste potem naredili načrt. Rožice moraj biti stranki v veselje in ponos,“ pravi Monika.

Zmagovalna zasaditev letošnje sezone so bršljanke, rože naših babic, poleg njih posadimo bel bidens, zmajeva krila, zajčevo deteljico, smoljevko.

Na severnih straneh pa bodo dobro uspevale fuksije, ki nudijo velik barvni izbor, gomoljne begonije, zajčja deteljica, trave, predvsem vodarica, tudi zmajeva krila, nageljni – švicarski in ne gorenjski, ker je zanje naša klima postala pretopla in ne bodo cveteli. Zanj so primerni le višji alpski predeli. Švicarski so podobni gorenjskim, imajo temno rdeče cvetove, tako kot gorenjski pa tudi lepo dišijo.

Katere barve so letos modne?

Prvo pravilo, ko sadimo rožice je, naj se barve ne tepejo. Pazimo tudi na fasado, zasaditev mora biti skladna z vrtom, s kmetijskim dvoriščem. „Odsvetujem, da uporabljajo skupaj roza in rdečo barvo,“ je še poudarila Monika. Pri nas je letos trend žareča rdeča v kombinaciji z belo in rumeno barvo, v tujini pa so zelo trendovske kombinacije zelenih, rumenih in belih rastlin. Med zelene sodijo predvsem strukturne rastline, to so trave: bodarica, ščetinova perjanka, bičevje z majhnimi cvetki na koncu bilke, šaši. Tudi otroci naj imajo svoja korita, vanje pa posadimo take rože, ki so navajene na dovolj vode, saj otroci zelo radi zalivajo.

Kako z rožami polepšati kmečko hišo

Na kmečki hiši so najlepše pelargonije in nageljni. Monika je predlagala naslednjo zasaditev: posadimo pol viseče pelargonije rdeče barve, moljevko, lahko dodate mleček v beli barvi, ki se lepo razrašča in ne smeti. Manjša okna pa naj krasijo asparagus, begonije, roženkravt, ki spada med peralgonije – ta preganja tudi muhe.

Monika Mohar v studiu Radia Ognjišče
Monika Mohar v studiu Radia Ognjišče © Nika Gorenc

Kako neguje limono?

Značilnost limone je, da ima na rastlini hkrati cvet, male limonice in zrele plodove. Uporabljamo za citruse poseben substrat, priporočljivo je gnojenje. Obrezuje se spomladi. Za limone je zdaj čas, da so zunaj, najbolj primerni so atriji, sončni topli atriji, steklenjaki. Čez zimo je primeren prostor svetla garaža. Limone oberemo takrat, ko so zrele. Majhne bodo potem bolj delale.

Kako negovati orhidejo?

Orhideje naj nikoli ne bodo na oknih, kjer imajo direktno sonce, le jutranje je dobrodošlo. Zalivamo jih tako, da jih za pet minut potopimo v vodo, potem odstavimo. Presajamo in gnojimo pa orhidejo le takrat, ko ne cveti.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.