Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Nemški pisatelj obiskal papeža Benedikta XVI.

Svet | 07.06.2013, 11:22 Marjana Debevec

Nemškega psihiatra in pisca uspešnic Manfreda Lütza je doletela čast, kakršno bo najbrž doživelo prav malo ljudi. V torek zvečer je bil na obisku pri zaslužnem papežu Benediktu XVI. v Vatikanu. Lütz mu je izročil svojo novo knjigo, ki jo je napisal skupaj z upokojenim kardinalom Paulom Josefom Cordesom. Naslov dela je: Benediktova dediščina in Frančiškova naloga. Desekularizacija – polemika.

O Benediktovem zdravstvenem stanju je Lütz povedal: „Ozračje je bilo zelo zaupljivo, vedro, kakršnega pravzaprav poznamo že od prej. Našel sem ga popolnoma prisebnega. Seveda se je postaral, hodi nekoliko sklonjen, vendar brez palice. Doživel sem ga torej kot zelo prisebnega in bistrega. Med pogovorom mi je nekajkrat hudomušno pripomnil: 'To ste mi že povedali.' V tem pogledu se torej tudi šali, kakor ima navado.“

Zasebna avdienca je trajala pol ure. Skupaj s kardinalom Cordesom ju je Benedikt sprejel v samostanu Mater Ecclesiae, kjer zdaj biva. Pogovarjali so se tudi o temi nove knjige Lütza in Cordesa, ki obravnava temo desekularizacije. Na vprašanje, ali bo papež Frančišek v tej zadevi nadaljeval Benediktovo linijo, je Manfred Lütz dejal: „Benedikt je to potrdil in šel še dalje. Dejal je, da ima vtis, da je teologija papeža Frančiška popolnoma v sozvočju z njegovo teologijo. Zdi se mi zdelo pomembno, da papež Benedikt kot teolog more to tako občutiti“, je dejal L'utz in dodal, da v samostanu živi Benedikt kakor menih. Kljub temu, da čas preživlja ob molitvi in branju, pa se petrinski službi ni odpovedal, ampak jo opravlja naprej v spremenjeni obliki, kakor je dejal Benedikt v pogovoru z Lützem in Cordesom. „Ni se poslovil od petrinske službe, ampak petrinsko službo živi v molitvi. To je naredilo name zelo močan vtis. Rekel je, da moli in bere … ni rekel, da piše.“ Povejmo še to, da sta Lütz in Cordes po splošni avdienci izročila izvod svoje knjige tudi papežu Frančišku.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.