Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Bazilika sv. Marka Benetke (foto: ARO)
Bazilika sv. Marka Benetke

Vatikan se prvič predstavlja na Beneškem bienalu

Cerkev po svetu | 01.06.2013, 10:28

Začenja se 55. Beneški bienale, na katerem bo letos prvič sodeloval tudi Sveti sedež. Predsednik papeškega sveta za kulturo kardinal Gianfranco Ravasi je povedal, da lahko prisotnost Cerkve prinese nove razsežnosti sodobni umetnosti, ki je po njegovih besedah eden najpomembnejših kulturnih izrazov zadnjih desetletij.

Kardinal Ravasi je poudaril, da je sodobna umetnost eden najpomembnejših kulturnih izrazov zadnjih desetletij. „Sveti sedež želi znova zgraditi prekinjeni dialog ali tisto, kar je bilo nekakšna ločitev med umetnostjo in vero, zlasti v zadnjem stoletju. Ta ločitev pa ni bila dokončna, saj smo vedno ohranjali stike. Prav zaradi tega skušamo ustvarjati pristnem dialog med vero in sodobno umetnostjo, ki ima vedno nove izrazne oblike.“

Kardinal Ravasi je udeležbo na beneškem bienalu označil za poskus, da bi v svetu kulture znova združili te zelo starodavne in tesne vezi med umetnostjo in vero. Izbrana tema za razstavo Svetega sedeža je 'Stvarstvo, nestvarstvo in vnovično stvarstvo', ki se navdihuje pri svetopisemski pripovedi v Prvi Mojzesovi knjigi. Bienale v Benetkah, na katerem bodo svoja dela razstavljali umetniki iz številnih dežel po svetu, bo trajal do 24. novembra.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.