Petra StoparPetra Stopar

Papež Frančišek: Kristjani imajo pogosto obraze, ki se držijo bolj kot da bi šli na pogrebni sprevod kot pa slavit Boga

Papež in Sveti sedež | 31.05.2013, 19:55

Sveti Duh je "avtor" krščanskega veselja. Za oznanjevanje evangelija pa je nujno imeti v srcu to veselje, ki ga podarja Božji Duh.

Tako je med današnjo jutranjo mašo v kapeli Doma sv. Marte ponovil papež Frančišek. Med pridigo je torej izhajajoč iz današnje Božje besede spregovoril o krščanskem veselju. Zarisal je razmejitveno črto glede žalosti, s katero je zaznamovano tudi krščansko življenje. A z obrazi, ki se držijo kot na pogrebu, ni mogoče oznanjati Jezusa. Kristjani po papeževih besedah nismo vajeni govoriti o radosti in veselju, ampak nam nasprotno pogosto celo bolj odgovarja pritoževanje.

V današnjem prvem berilu smo med drugim prebrali besede: veseli se, vriskaj, Gospod je v tvoji sredi. V evangeliju pa smo slišali, kako je dete v Elizabetinem telesu "od veselja poskočilo", ko je zaslišalo Marijine besede. Tisti, ki nam daje veselje, je Sveti Duh: "On je avtor veselja, stvarnik veselja. In to veselje v Duhu nam daje pravo krščansko svobodo. Brez veselja mi kristjani ne moremo postati svobodni, ampak postanemo sužnji naših žalosti." Pavel VI. je govoril, kot je spomnil papež Frančišek, da evangelija ni mogoče širiti "z žalostnimi, obupanimi, malodušnimi kristjani". Ta drža je namreč nekoliko "pogrebna". "Kristjani imajo pogosto obraze, ki se držijo bolj kot da bi šli na pogrebni sprevod kot pa slavit Boga."

Slavljenje izvira iz veselja. Papež Frančišek si je zastavil vprašanje, kako se pravzaprav slavi Boga. Ali nekdo, ki je pri maši, Boga le prosi in se mu zahvaljuje, ali pa ga tudi slavi? Slavi se tako, da se gre ven iz sebe, da se s slavljenjem "izgublja čas". "Če ne slaviš Boga, ne poznaš tiste zastonjskosti izgubljanja časa s slavljenjem Boga, in maša se zdi dolga." Tudi večnost bo slavljenje Boga in zagotovo ne bo dolgočasna, ampak bo lepa, je zatrdil papež Frančišek.

Nato je še dodal, da nam je pri slavljenju in veselju zgled Jezusova Mati. Spomnil je tudi, da jo Cerkev imenuje "Vzrok našega veselja" (Causa Nostrae Letitiae). In sicer zato, ker nam prinaša največje veselje, ki je Jezus. "Moliti moramo k Mariji, da bi nam s prinašanjem Jezusa podarila milost veselja in svobode veselja. Da bi nam podarila milost slavljenja, slavljenja z zastonjsko slavilno molitvijo, slavilno, ker je On vedno vreden slave."

Vir: Radio Vatikan

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.