Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Procesija z lučkami pred praznikom (foto: p. Robert Bahčič)
Procesija z lučkami pred praznikom

Papežu se bo v nedeljo pridružilo 19 milijonov Indijcev

| 01.06.2013, 01:12 Marjana Debevec

V nedeljo bo prvič v zgodovini svetovno češčenje Najsvetejšega. Papežu Frančišku se bodo namreč od 17. do 18. ure po srednjeevropskem času pridružili verniki z vsega sveta. Molitev bo potekala tudi v naših stolnih cerkvah in po nekaterih župnijah. Papeževemu povabilu pa so se odzvali tudi drugod po svetu.

Papežu Frančišku se bo pri češčenju Najsvetejšega pridružilo najmanj 19 milijonov Indijcev. Zganile so se župnije, samostani in druge verske organizacije. Za bombajskega nadškofa kardinala Oswalda Graciasa so občestvo s papežem Frančiškom, občestvo z vesoljno Cerkvijo pa tudi z Indijo in s skrbjo za probleme Indije, za bolj učinkovito delovanje proti revščini, za dostojanstvo žene in proti nasilju nekatere vrednote, ki poudarjajo priporočilo za svetovno češčenje Najsvetejšega za to nedeljo. Benedikt XVI. je načrtoval ta dogodek kot del leta vere. Papež Frančišek pa je dodal nekaj posebnih molitvenih namenov, ki so tudi žgoča vprašanja v Indiji, kot so suženjsko delo in nasilje nad ženskami. V Indiji bo češčenje potekalo ob 20.30 po krajevnem času. Po številnih krajih se bo na tisoče ljudi, med njimi mladi, pridružilo iz raznih smeri v procesijah z lučkami, da bi skupaj počastili in pričali za Kristusovo brezmejno ljubezen in zaklade v tem letu vere, je povedal kardinal Oswald Gracias.

Nameni svetega očeta se obračajo na toliko indijskih otrok in žena, ki trpijo zaradi vsakovrstnega nasilja. Čeprav je Cerkev z neutrudnim in nesebičnim služenjem najbolj ubogim s pomočjo tisočev redovnih misijonarjev po najoddaljenejših krajih na področju zdravstva, sociale, varstva in vzgoje na čelu pospeševanja enakosti med spoloma, je po njegovih besedah pot naprej še vedno dolga in težka. Obžalovanja najbolj vredno je po njegovem mnenju ubijanje ženskih zarodkov in novorojenk. S papežem Frančiškom in vesoljno Cerkvijo so te prošnje zelo blizu trpljenju indijskega ljudstva. Naj njihov tihi klic na pomoč Cerkev odgovarja, da ob zrenju križanega Kristusa ne bo pozabila toliko bratov in sester, ki so na milost in nemilost prepuščeni nasilju. Kljub nagli rasti našega gospodarstva je drugo veliko vprašanje gospodarska tveganost, ko se nadalje širi prepad med bogatimi in revnimi. Ker smo ena človeška družina, bo sveta ura po vsem svetu to našo skupno človeškost naredila še bolj otipljivo, je še prepričan kardinal Gracias.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.