Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Leto vere (foto: nn)
Leto vere

Katoličani se bomo združili v skupnem evharističnem češčenju

Svet | 29.05.2013, 11:27

Katoličani po vsem svetu se bomo v nedeljo združili v skupni molitvi, ki jo bo v baziliki svetega Petra v Vatikanu vodil papež Frančišek. Gre za enega od dogodkov v letu vere, ki ga obhajamo.

"To bo zgodovinski trenutek. Verniki v katedralah in stolnicah po svetu se bodo za eno uro združili v evharističnem češčenju v občestvu s papežem. Pobuda je doživela množično podporo. Pridružile se ji bodo škofovske konference, župnije in različne kongregacije," je ob predstavitvi dogodka povedal predsednik papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, nadškof Rino Fisichella.

Sveti oče bo preprost obred vodil med 17. in 18. uro, drugod po svetu bo molitvena ura sredi noči, zgodaj zjutraj ali dopoldne. Na Korejskem polotoku in Japonskem bodo tako evharistično češčenje začeli opolnoči, na Papui Novi Gvineji ob 1h, na Honoluluju ob 5h, v Mehiki ob 10h in na Islandiji ob 15h.

"To bo velika spodbuda za kristjane, saj bodo skupaj s svetim očetom molili za iste namene. Prvi je, da bi bila Cerkev bolj sveta, čista in brez madeža. Molili bomo tudi za vse kristjane, da bomo izraz Gospodove ljubezni in usmiljenja. Prav tako bomo molili za to, kar je svetemu očetu tako zelo drago: da bi se znali obrniti k tistim, ki trpijo in so odrinjeni na rob družbe," je prepričan tajnik papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije Jose Octavio Ruiz Arenas.

Pobudo so podprli tudi slovenski škofje

Evharistično češčenje po namenu svetega očeta bo v nedeljo med 17. in 18. uro v večini stolnic in župnijskih cerkva po Sloveniji. V nekaterih župnijah ljubljanske nadškofije bo s sobote na nedeljo pripravljajo nočno češčenje Najsvetejšega, sklep bo v nedeljo ob 17h v ljubljanski stolnici vodil nadškof Anton Stres. V mariborski nadškofiji bo češčenje Najsvetejšega skupaj s papežem Frančiškom združeno s srečanjem duhovnih gibanj.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.