Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Kontrolna točka med Izraelom in Gazo (foto: FMC)
Kontrolna točka med Izraelom in Gazo

Mladi – upanje za mir na Bližnjem vzhodu

Svet | 17.05.2013, 09:33

Mladi Judje, kristjani in muslimani se v znamenju svetovnega bratstva srečujejo v sinagogi v Jeruzalemu. Med njimi sta tudi rabin Kronish in apostolski nuncij v Izraelu monsinjor Lazzarotto. Kot je znano se sicer Arabci ne srečujejo z Izraelci, v tem primeru pa gre prav za nasprotno.

Mladi, ki se udeležujejo omenjenih srečanj želijo pretrgati z desetletja trajajočimi predsodki. Dobivajo se dvakrat na mesec. Ob tem odkrivajo, da imajo enako hrepenenje, enaka vprašanja, enake probleme. V šestih letih se je med njimi veliko spremenilo. "Če veš za drugega, se izgubljajo strahovi in predsodki, ki pogosto izvirajo samo iz nevednosti", pravi Lara, ena od deklet. Ko izbruhnejo napetosti in konflikti, se srečujejo še pogosteje, da delijo bolečino in skupaj molijo za mir. "Marsikdo nas ima za sanjače, vendar smo realisti, to, kar doživljamo, je zelo oprijemljiva stvarnost", je še povedala Lara. Nuncij Lazzarotto je na srečanju mlade povabil, naj bodo preroki in iz te zemlje naredijo zemljo ljudi, ki si bodo upali sanjati. Rabin Raymond Apple pa je poudaril potrebo po medsebojnem zaupanju. Pot bratstva namreč po njegovih besedah pomeni to, da rečeš drugemu: zaupam ti. Moderator na simpoziju rabin Kronish je bil s prireditvijo zelo zadovoljen in je mlade spodbujal, naj to sporočilo upanja dajejo naprej onkraj vseh meja.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.