Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Alfred Brežnik (foto: Matjaž Merljak)
Alfred Brežnik

Kam gre Slovenija?

| 09.06.2013, 05:48 Matjaž Merljak

Prejeli smo pismo častnega generalnega konzula naše države v avstralskem Sydneyju, Alfreda Brežnika, glede zadnjega dogajanja v Sloveniji. Pismo objavljamo v celoti.

Kot častni generalni konzul RS v Sydneyu že enaindvajset let z veseljem in s ponosom delam za prepoznavnost in promocijo Slovenije v Avstraliji - normalne, moderne demokratične in pravne države, v kateri naj bi bile zagotovljene osnovne človekove pravice. Vse tisto, za kar se je naš slovenski narod boril in pred triindvajsetimi leti na plebiscitu z 88.5 odstotki odločil ter končno, leto dni pozneje, tudi dosegel.

Žal je pa obsodba nekdanjega dvakratnega predsednika vlade RS in predsednika SDS, gospoda Janeza Janše, ter ostalih, 5. junija 2013, v nasprotju s pravno državo. Rezultat te obsodbe, ne glede na status osebe ali njegove politične pripadnosti, je velika sramota za Slovenijo. To še posebej občutimo Slovenci živeči izven matične domovine, ker nam je neodvisno sodstvo norma. Vse kaže, da se slovenski pravni sistem vrača nazaj v obdobje politične kontrole in krivičnih obsodb.

Slovenija je trenutno na razpotju in bojim se nevarnosti, da bo njeno sodstvo končalo pod kontrolo totalitarnih političnih elit. V modernih zahodnih demokracijah je to nezaslišano in je sramota za državo.

Alfred Brežnik AM
častni generalni konzul RS v Sydneyu

Odlikovanja:
Srebrni častni znak svobode Republike Slovenije
Member of the Order of Australia – AM

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.