Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
SSK konferenca zdravnikov 2013, dvorana (foto: Matjaž Merljak)
SSK konferenca zdravnikov 2013, dvorana

VIII. konferenca zdravnikov slovenskega rodu

| 08.06.2013, 12:42 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres SSK je znova v domovini zbral strokovnjake slovenskega rodu. V četrtek in petek, 6. in 7. junija 2013, je namreč v Ljubljani potekala strokovna konferenca slovenskih zdravnikov iz sveta in Slovenije. Udeležencev je bilo več kot 150, in sicer iz Slovenije, Argentine, ZDA, Avstrije in Italije.

To je bila že osma strokovna konferenca zdravnikov, sicer pa 26 strokovna konferenca SSK. Predsednik SSK dr. Boris Pleskovič. Ugotavlja, da imamo doma in na tujem vrhunske strokovnjake in da je sodelovanje zelo potrebno.

Na tokratnem srečanju so govorili o nevrologiji, nefrologiji in urologiji. Posebno pozornost so namenili predstavitvi raziskovalnega dela slovenskih medicinskih strokovnjakov iz sveta in Slovenije, na okrogli mizi pa so spregovorili o slovenskem zdravstvenem sistemu v primežu gospodarske krize.

Na uvodni slovesnosti je spregovoril tudi predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina. Neprijetno mu je, ko Slovenija obrača hrbet odličnim mladim zdravnikom navkljub dejstvu, da nam glede na povprečje EU-27 primanjkuje več kot 1000 zdravnikov. Upa, da bodo z ministrom za zdravje, odborom v DZ in drugimi znali mlade zdravnike obdržati doma.

Udeležence je uvodoma pozdravila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel in izpostavila pomen mednarodnega povezovanja. Predsednik Slovenskega zdravniškega društva prof. dr. Pavel Poredoš je prav tako podčrtal povezovanje. Predsednica odbora za zdravstvo v Državnem zboru Alenka Jeraj pa je prav tako izpostavila pomen sodelovanja.

Konferenca zdravnikov SSK 2013
Konferenca zdravnikov SSK 2013 © SSK
Častni pokrovitelj srečanja je bil predsednik države Borut Pahor. V uvodnih predavanjih je prof. dr. Roberto Favaloro iz Argentine spregovoril o viziji znanost in miru, ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik pa je spregovorili o temeljih bioetike in poudaril, da je človek cilj in ne sme nikoli postati sredstvo.

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič pa je v uvodnem delu konference spregovorila o evropski prihodnosti na področju zdravja in varne hrane. Med drugim je povedala:

Prisluhnimo še nekaterim udeležencem

Prof. dr. Ciril Godec, Long Island College Hospital ZDA, vidi, da je slovenska medicina na svetovnem nivoju in prav je, da Slovenija stopi na svetovni oder ter da se strokovnjaki povezujejo, slovenska bolezen pa je ljubosumnost, a se po njegovem že počasi zdravi.

Dr. David S. Turk, dr. med., Case Western Reserve University, ZDA, je vesel, da se zberejo skupaj in izmenjajo ideje, sicer pa tudi že sodeluje z zdravniki iz Slovenije.

Prof. Andrea Praprotnik, Sanatorio de la Trinidat San Isidro, Buenos Aires, je že tretjič na taki konferenci in je zelo vesela povabila ter se ji zdi pomembno tako srečevanje. Predstavila je svoje delo o življenju prezgodaj rojenih otrok.

Dr. Maximilian Domej je zdravnik na Dunaju v Avstriji in je sodeloval na okrogli mizi o slovenskem zdravstvenem sistemu. Prišel je prvič in je zelo navdušen. Že 22 let ima ordinacijo na Dunaju in meni, da je sistem za pacienta in bolnika v Avstriji drugačen in bi ga lahko kopirali tudi pri nas.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.