Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Petič po poteh notranjskega izseljenca

| 22.05.2013, 15:11 Matjaž Merljak

Zavod Rihtarjeva domačija je v soboto, 18. maja 2013, organiziral peti pohod po poteh notranjskega izseljenskega pisatelja Franka Trohe Rihtarjevega Iz Babnega Polja do Goričic.

Naklonjeno vreme pohodništvu je v Babno Polje pripeljalo več kot dvesto pohodnikov, ki so se v jutranjih urah zbrali pred rojstno hišo Franka Trohe Rihtarjevega, ki je leta 1913 zapustil domači kraj in se nikoli ni za stalno vrnil.

Številni pohodniki so se lahko najprej udeležili svete maše, ki jo je za notranjske izseljence daroval kaplan Erik Švigelj. Nato pa je po prijavah in jutranjem okrepčilu sledil kulturni program, ki so ga tudi letos oblikovali domačini Magda Mlakar, Domen Šraj in Luka Žnidaršič.

Zavod Rihtarjeva domačija je kot gostjo letos povabil Ljudsko skupino Suhe češplje iz Gradeža blizu Turjaka. Skupina se je predstavila z izvirnim igranjem na kmečko orodje. Za etnološki del kulturnega programa so člani zavoda zdeli ostrnico, z iskrimi vranci je na zapravljivčku prišel tudi Janez Kandare.

Zvone Žigon na Babnem Polju
Zvone Žigon na Babnem Polju © Arhiv Zavoda Rihtarjeva domačija

Organizator je bil še posebej vesel obiska nekdanjega generalnega konzula v Clevelandu dr. Zvoneta Žigona in sedanjega sekretarja na Uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je zbranim tudi spregovoril.

Po končanem kulturnem programu so se pohodniki podali na 18 km dolgo, nezahtevno pešpot, ki povezuje pisateljevo rojstno domačijo z rojstnim krajem njegove matere – Goričice pri Cerkniškem jezeru. Med potjo so pohodnike kot vsako leto izredno gostoljubno sprejeli domačini. Tako so se pohodniki lahko ustavili v kar devetih vaseh in si ogledali osem cerkva.

Ljudska skupina Suhe česplje
Ljudska skupina Suhe česplje © Arhiv Zavoda Rihtarjeva domačija

Z letošnjim pohodom je Zavod obeležil 100. letnico odhoda Franka Trohe Rihtarjevega v Ameriko. Zbrane prispevke bo Zavod Rihtarjeva domačija namenil prenovi pisateljeve rojstne domačije. Del sredstev bo namenil tudi za beljenje župnijske cerkve sv. Nikolaja v Babnem Polju ter za sušilnico sadja na vrhu. Za številne prostovoljce pa bo zavod pripravil tudi izlet po Notranjsko-kraški regiji.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.