Petra StoparPetra Stopar
Mladika, maj 2013 (foto: Mladika)
Mladika, maj 2013

Izšla je majska Mladika

| 22.05.2013, 13:21 Matjaž Merljak

Na začetku maja je zagledala luč četrta številka tržaškega mesečnika Mladika. V uvodnem članku z naslovom Staro in novo na deželnih volitvah uvodničar razmišlja o volilnih rezultatih na nedavnih deželnih volitvah v Furlaniji Julijski krajini, ki so prinesle zmago levosredinski koaliciji in njeni kandidatki Debori Serracchiani.

Aprilske volitve so prinesle precejšnje odstopanje od napovedi in glede na vsedržavni italijanski trend; Slovencem so zagotovile dva predstavnika v deželnem svetu, in sicer svetovalca Igorja Gabrovca in Stefana Ukmarja. Uvodničar se med drugim zamisli v podatek nizke volilne udeležbe in si postavi vprašanje, zakaj je toliko slovenskih volivcev ostalo doma. Potrebna je, pravi, večja prisotnost slovenske stranke na terenu, ki edina lahko jamči stalen kontakt z volivci in spoznavanje njihovih potreb.

V reviji sta objavljeni novela Brinjeka Tanje Vamberger, ki je prejela drugo nagrado za prozo na 41. literarnem natečaju revije Mladika, in dvanajsto nadaljevanje romana v nadaljevanjih Peta avenija in smrtne zagate, ki ga piše Irena Žerjal.

Mladika 2013, številka 4
Mladika 2013, številka 4 © Mladika
Jože Bajzek je avtor članka o izvolitvi papeža Frančiška na Petrovem sedežu. V rubriki Moje življenje v Nemčiji se objavljajo spomini Petra Merkùja na Jugoslovansko tragedijo. O sedemdesetletnici spusta prvih primorskih padalcev iz britanskega letala na slovenska tla in o nedavni smrti enega izmed teh, Stanislava Simčiča, piše Ivo Jevnikar. Renato Podberšič ml. pripoveduje zanimivo življenjsko zgodbo Jožeta Breclja iz Žapuž pri Ajdovščini, ki je bil med drugo svetovno vojno ameriški vojni ujetnik in je v ZDA preživel tri leta. Erika Jazbar je pripravila intervju z 95-letnim primorskim duhovnikom, lazaristom Cirilom Čargo, ki je več kot 70 let opravljal duhovniški poklic od Turina preko Kitajske, Sardinije in Kanade do Porčinja. Portret Zravka Toškana, istrskega podjetnika, je pripravil Milan Gregorič.

Na zadnjih straneh revije dobimo Anteno z novicami iz zamejstva in zdomstva.

V mladinsko prilogo Rast sta tokrat pisali Neža Kravos, ki je avtorica uvodne misli »Ali živimo v dobi nezadovoljstva?« in črtice z naslovom »Ne«, in Nicole Parmesan, ki je pripravila intervju s Karen Klobas.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.