Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
 (foto: Matjaž Merljak)

Predsednik DZ Veber in manjšinci

| 19.05.2013, 12:00 Matjaž Merljak

Predsednik DZ Janko Veber je ta teden v Ljubljani sprejel predstavnike slovenske manjšine v sosednjih državah, ki so ga seznanili s svojimi težavami in pričakovanji. Pogovorov se je udeležil tudi predsednik komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu Danijel Krivec, so sporočili iz DZ.

Predsednik Veber je poudaril, da so Slovenci v zamejstvu pomemben del slovenskega narodnega telesa, saj ohranjajo slovensko kulturo, jezik in izročilo. Izrazil je željo, da bi jih v bližnji prihodnosti obiskal, izrazil je tudi pripravljenost, da v dvostranskih pogovorih s sosednjimi državami, tudi na najvišji ravni, opozori na težave, s katerimi se sooča slovenska skupnost.

Janko Veber je 15. maja najprej sprejel predsednika krovnih organizacij slovenske manjšine iz Italije, predsednika Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudija Pavšiča in predsednika Sveta slovenskih organizacij Draga Štoko. Gosta sta izpostavila željo po intenzivnejšem sodelovanju med deželo Furlanijo Julijsko krajino in Slovenijo, saj sta prepričana, da "več kot je sodelovanja Slovenije z Italijo, več bo imela od tega tudi manjšina".

Predsednik DZ je 15. maja sprejel tudi predstavnike slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem in Štajerskem; predsednika Zveze slovenskih organizacij Marjana Šturma, podpredsednika Narodnega sveta koroških Slovencev Nantija Olipa, predsednika Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernarda Sadovnika, namestnika predsednice Kulturnega društva člen 7 za avstrijsko Štajersko - Pavlova hiša Branka Lenarta in podpredsednico ZSO, članico avstrijskega zveznega sveta Ano Blatnik.

Menili so, da je bil v zadnjih letih v odnosih med državama dosežen napredek, kljub temu pa ostaja nekaj vprašanj še nerešenih - financiranje glasbene šole, raba slovenščine v državnih organih in drugo. Ob tem so med drugim posebej izrazili željo tudi po tesnejšem sodelovanju s slovenskimi strokovnjaki, predvsem na področju izobraževanja. Sogovorniki so v pogovoru tudi ocenili, da bo v prihodnje vse bolj pomembno čim bolj konkretno čezmejno sodelovanje med državama, ne le na kulturnem, pač pa tudi na gospodarskem področju.

Predsednik državnega zbora Janko Veber je 16. maja ločeno sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti na Madžarskem in na Hrvaškem. Predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök in predsednik Državne slovenske samouprave Martin Ropoša sta ocenila, da se položaj slovenske narodne skupnosti na Madžarskem v zadnjem času izboljšuje - napredek predstavljajo reforme na področju javnega šolstva in volilne zakonodaje ter financiranja, pa tudi gradnja dolgo pričakovane prometne povezave med Verico in Gornjim Senikom. Kljub temu pa pričakujejo, da bo Madžarska pričela uresničevati določila dvostranskega sporazuma o zagotavljanju pravic iz leta 1993, še posebej z upoštevanjem sorazmernega financiranja narodnih skupnosti na obeh straneh meje. Spodbude pa so, kot sta menila, dobrodošle tudi iz matične domovine. Izrazila sta tudi željo po tesnejšem sodelovanju s slovenskimi strokovnjaki, predvsem si želijo več kvalitetnega kadra za poučevanje slovenskega jezika.

Predsednik DZ je sprejel tudi predstavnika slovenske skupnosti na Hrvaškem, predsednika Zveze slovenskih društev na Hrvaškem Darka Šonca in njegovega namestnika Franca Straška. Kot so sporočili iz DZ, sta v pogovoru izrazila željo po pogostejših stikih z matičnim narodom in ohranitvi dobrih odnosov z večinskim hrvaškim narodom, ki jih zato še posebej negujejo. Izrazila sta tudi zadovoljstvo nad zakonsko ureditvijo uresničevanja njihovih pravic, ki jih je Hrvaška uredila v ustavnem zakonu.

Opozorila pa sta, da se soočajo s pomanjkanjem finančnih sredstev, ki jih potrebujejo za delovanje. V zvezi se soočajo tudi z vprašanjem vključevanja mladih v slovenska društva, saj obstaja bojazen, da bi lahko zamrla.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.