Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Peti pohod po poteh notranjskega izseljenca

| 13.05.2013, 13:58 Matjaž Merljak

Zavod Rihtarjeva domačija v soboto, 18. maja 2013, znova pripravlja pohod Iz Babnega Polja do Goričic. V letošnjem letu sicer mineva 100 let odkar je Frank Troha Rihtarjev zapustil domovino.

Ob tej priložnosti bo Zavod Rihtarjeva domačija ob pomoči Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Občine Loška dolina v letošnjem letu izdal prvo Trohovo knjigo Božični in velikonočni spomini ter tako še bolj odstrl spomin na pomembno Trohovo delo.

Omenjeni pohod bo ob vsakem vremenu. Začetek bo ob 7.30 s sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Nikolaja v Babnem Polju za vse notranjske izseljence v Severni Ameriki. Med 8. in 8.30 bo prijava pohodnikov in jutranja pogostitev s kavo, čajem in domačimi dobrotami, sledil bo polurni kulturni program (sodelujejo Ljudska skupina Suhe češplje, Domen Šraj in Magda Mlakar). Pohod se bo začel ob 9.00. Nezahtevna, 18 km dolga pot, večinoma vodi po obstoječih kolovozih in gozdnih poteh. Okrog 15. ure je predviden prihod pohodnikov na Goričice, ogled domačije pri Češnjevcu, nato vračanje z avtobusom na izhodišče poti v Babno Polje

Zaradi organizacije avtobusnega prevoza za prevoz na izhodišče so nujne prijave pohodnikov do 16. maja 2013 do 18. ure na 031/429-092 (Nevenka Poje) ali 041/260-985 (Alenka Veber) ali na alenka.veber@rihtarjeva-domacija.si. Zaradi sklenitve nezgodnega zavarovanje je potrebno ob prijavi sporočiti poleg imena in priimka tudi rojstno letnico.

Prispevek 10 EUR (za otroke do 15 let 5 EUR) vsebuje organizacijo in vodenje, spominek, zloženke, jutranjo kavo, čaj ter pecivo, avtobusni prevoz na izhodišče poti ter nezgodno zavarovanje. Malica iz nahrbtnika. Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa. Organizatorji pohoda niso odgovorni za morebitno nesrečo ali škodo, ki bi jo utrpel pohodnik na poti.

Zavod Rihtarjeva domačija bo ob pozitivni bilanci pohoda celotni prihodek namenil prenovi rojstne domačije notranjskega izseljenskega pisatelja Franka Trohe Rihtarjevega.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.