Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Kdo je kriv za trenutno stanje v državi?

Slovenija | 31.05.2013, 16:09 Andrej Šinko

V teh dneh so spet v ospredju razprave o tem, kaj bo s pokojninami, kaj narediti z državnim premoženjem in kdo je odgovoren za trenutno stanje. Finančni minister Uroš Čufer je včeraj napovedal nove reze v pokojnine, ob tem pa dodal, da upokojenci do zdaj niso prispevali k reševanju krize. S tem je razburil tako Zvezo društev upokojencev, kot DeSUS. Nekdanji minister Mitja Gaspari pa je v oddaji Pogledi Slovenije na nacionalni televiziji povedal, da se priporočila Evropske komisije nanašajo na delo prejšnje vlade. A mu poslanec SDS Andrej Vizjak odgovarja, da je Bruselj pozdravil ukrepe Janševe vlade in da so napake nastajale tudi v času ostalih vlad.

Po Vizjakovem mnenju Gaspari politizira in zelo neutemeljeno kaže s prstom na Janševo vlado. „Prav tisti projekti, ki jim je nasprotovala sedanja vlada, so ključni in tu so največji zaostanki. Tukaj gre tudi največja os priporočil. Predvsem, ko govorimo o upravljanju državnega premoženja, privatizaciji in ko govorimo o sanaciji bančnega sistema,“ pojasnjuje Vizjak. Ob tem dodaja, da je vlada, v kateri je bil minister za delo, z reformo sanirala pokojninski sistem, pogasila največje anomalije, s tem pa Sloveniji kupila čas, da dolgoročno prilagaja upokojitveno starost. Glede reforme trga dela je sogovornik povedal, da Evropska komisija pravi, da bo treba počakati, da bo jasno, kakšni so učinki reforme.

Te dni pa je veliko slišati tudi o odprodaji državnega premoženja. Znano je, da je vlada poslala v državni zbor prvi paket podjetij, ki naj bi jih privatizirali. Predsednik DL Gregor Virant pravi, da bodo koalicijske stranke omenjeno podprle, vendar pa v SD-ju še niso povsem prepričani. Ob tem vodja poslancev SD Matjaž Han za podporo naslednjim paketom postavlja jasne pogoje, strategijo upravljanja z državnim premoženjem. Vizjak pojasnjuje, da so postopki odprodaje nekaterih podjetij že začeti in se jih praktično ne da prodati. „Na tem spisku vidim zgolj eno podjetje, ki ga je možno prodati za dostojno ceno in zagotoviti tudi nadaljnji razvoj tega podjetja. To je Telekom Sloveni,“ še dodaja.

Sicer pa je včeraj za razburjenje poskrbel tudi finančni minister Uroš Čufer, ki je napovedal, da bodo potrebni rezi pri upokojencih. „Nas je razburila njegova izjava, da upokojenci do zdaj nismo nič prispevali. V resnici od leta 2000 pokojnine padajo in naši strokovnjaki so izračunali, da smo v dvanajstih letih v državno blagajno prispevali milijardo,“ pravi predsednica Zveze društev upokojencev Mateja Kožuh Novak. Ob tem dodaja, da bi nadaljnji rezi tiste z najnižjimi pokojninami pahnili še v večjo revščino. Vizjak medtem vidi veliko rezerv v tako imenovanih privilegiranih pokojninah.

Slovenija, Politika, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.