Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Prikaz volumna ene tone ogljikovega dioksida (foto: energap.si)
Prikaz volumna ene tone ogljikovega dioksida

Akcija „1 tona CO2“

Kmetijstvo | 29.05.2013, 10:46 Marta Jerebič

Z rabo energije povprečen Slovenec ustvari devet ton izpustov ogljikovega dioksida na leto. Ker si le redki to količino znajo dejansko predstavljati, so se v Mariboru odločili, da jo vizualno ponazorijo. Na Trgu Leona Štuklja so tako postavili kocko, ki ponazarja dejanski volumen tega plina, projekt pa poteka v sklopu enomesečne akcije z naslovom Ena tona ogljikovega dioksida.

Akcijo izvaja Energetska agencija za Podravje v sodelovanje z Mestno občino Maribor v sklopu evropskega projekta za izvajanje aktivnosti trajnostne energije. Direktorica agencije Vlasta Krmelj ugotavlja, da je bilo v vseh letih delovanja veliko govora o problematiki misije ogljikovega dioksida. „Ko pa konkretno vprašamo odrasle, otroke, strokovnjake, kaj si predstavljajo pod eno tono ogljikovega dioksida so odgovori zelo različni in zelo redko konkretni. Zakaj je to pomembno? Zaradi tega, ker se ljudje premalo zavedamo, da vse to, kar na zemlji ustvarimo, nekako na žalost, ali pa na srečo ostane na naši zemlji. Tudi vse te emisije ogljikovega dioksida, ki jih s svojim ravnanjem in rabo energijo spuščamo v zrak ostanejo v plašču v atmosferi in je njihova količina velika.“

Kocka z dimenzijami 8 x 8 x 8 metrov bo na trgu postavljena do 20. junija. V tem času bodo potekale številne aktivnosti na temo učinkovite rabe obnovljivih virov energije in zmanjševanja emisij. Med drugim bodo nudili individualna energetska svetovanja za občane, predstavitev električnih vozil in testne vožnje ter strokovna predavanja in delavnice. 

Nenazadnje je pa ne samo stališče varčevanja z energijo in pa varčevanje z emisijami ogljikovega dioksida zelo pomembno, da vedno kadar varčujemo z energijo varčujemo tudi s stroški. To je pomembno za podjetja, za gospodinjstva, javne uprave in občine. Tukaj si Mestna občina Maribor zelo trudi, da bi bila vzor in dober zgled na tem področju, tako za občane, kot za druga mesta v Sloveniji in v Evropi,“ je povedala direktorica Vlasta Krmelj. 40 odstotkov vseh emisij ogljikovega dioksida pridelamo v naših domovih, največ na račun ogrevanja, medtem ko 30 odstotkov vseh emisij prispeva promet.

Kmetijstvo, Hrana in okolje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.