Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Na Rakovniku romarski shod ob prazniku Marije Pomočnice

Slovenija | 25.05.2013, 17:55

Pri salezijancih na Rakovniku v Ljubljani imajo danes in jutri romarski shod ob prazniku Marije Pomočnice. Ta je letos povezan s 70. obletnico posvetitve slovenskega naroda Mariji, zato je tam tudi kopija milostne podobe Marije Pomagaj z Brezij - kot je bila zadnjo soboto v maju leta 1943.

V romarskem svetišču Marije Pomočnice so začeli s praznovanjem že včeraj, na njen praznik. Ta dan je z Brezij prispela milostna podoba Marije Pomagaj, saj so salezijanci želeli, da jih obišče. Njihov predstojnik v Sloveniji, Janez Potočnik, je o vzroku za to povedal: "Obhajamo 70-letnico posvetitve slovenskega naroda Marijinemu brezmadežnemu srcu in osrednja spravna slovesnost je bila pred 70-imi leti prav zadnjo soboto v maju na Rakovniku. Takrat je na Rakovnik priromala tudi brezjanska podoba Marije Pomagaj, ki je bila spravljena na varnem v centru Ljubljane." V spomin na ta dogodek so se dogovorili, da milostna brezjanska Marije znova poroma na Rakovnik.

Gotovo so te dni v rakovniško romarsko svetišče prišli tudi tisti, ki so pred sedemdesetimi leti doživljali veličastno procesijo in posvetitev Mariji pod vodstvom takratnega ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana. Milostno podobo Marije Pomagaj so frančiškani tik pred prihodom Nemcev na Gorenjsko skrivaj prenesli na Trsat, od tam pa v leta 1943 v ljubljansko stolnico, kjer je dobila mesto v stranskem oltarju.

V težkih časih druge svetovne vojne so se mnogi zatekali k njej, zato je škof Rožman želel po zgledu drugih krajevnih Cerkva naš narod posvetiti Marijinem Srcu. Posvetitve so potekale po vseh župnijah, uvod vanjo pa so bile spravne slovesnosti. Verniki iz Ljubljane so se za to priložnost zbrali na Rakovniku. Slovesnost se je začela s triurno procesijo iz stolnice Sv. Nikolaja na rakovniški stadion. Bogoslovci so nosili milostno podobo brezjanske Marije Pomagaj, za njimi pa se je zvrstilo petindvajset tisoč vernikov iz vseh ljubljanskih župnij. Spokorna procesija s posvetitvijo Mariji je bil pretresljiv in veličasten dogodek teh krati izraz zaupanja v Marijo in njeno priprošnjo pri Bogu.

Čeprav razmere danes niso tako težke kot med drugo svetovno vojno, želi biti današnje praznovanje na Rakovniku obnovitev posvetitve Marijinemu Srcu ob 70-letnici omenjene spravne slovesnosti. Praznovanje bo doseglo svoj vrh s sveto mašo ob 20. uri, ki jo bo daroval provincial frančiškanov pater Stane Zore. Maši bo sledila procesija s svečkami in podobo Marije Pomagaj. Po sklepnem blagoslovu bo romarska cerkev odprta za celonočno bedenje. Sklep praznovanja Marije Pomočnice bo jutri z osrednjim romarskih shodom ob treh popoldne in procesijo s kipom rakovniške Marije. Milostna podoba Marije pomagaj pa bo nadaljevala pot po Sloveniji v pripravi na svojo 200-letnico.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.