Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič (foto: UKOM)
Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič

Hilda Tovšak na begu, minister Pličanič išče odgovore

Slovenija | 21.05.2013, 15:31 Andrej Šinko

Nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, ki se ni vrnila v pripor, od včeraj iščejo tudi z mednarodno tiralico. Ugibanj o tem, kdo naj bi bil odgovoren za njen petkov odhod iz pripora, pa je vse več. Nekdanji notranji minister Vinko Gorenak s prstom kaže na vrhovnega državnega tožilca in vodjo nacionalnega preiskovalnega urada. Minister Senko Pličanič je medtem glede odgovornosti še zadržan, je pa v primeru Tovšakove zahteval poročilo Specializiranega državnega tožilstva.

Pravosodni minister Senko Pličanič poročilo v kazenski zadevi Hilde Tovšak od vodje Specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana pričakuje v dveh dneh. Še danes pa naj bi o primeru spregovoril z generalnim državnim tožilcem Zvonkom Fišerjem. Pličanič želi od Specializiranega državnega tožilstva slišati, ali je šlo dejansko za napako državnega tožilca, zanimajo ga tudi okoliščine zadeve in ali bodo sprejeti kakšni ukrepi. Tudi od Fišerja pričakuje jasno sliko, kaj je šlo narobe, ter konkretne predloge za potrebne spremembe zakonodaje in v primeru ugotovljenih napak tudi prevzem osebne odgovornosti funkcionarjev v pravosodju.

Kje je Hilda Tovšak?

Nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak naj bi se sicer po ugibanju nekaterih medijev nahajala v Keniji, kjer ima sestro. S Kenijo Slovenija nima sporazuma o izročanju, vendar bi glede na naravo kaznivega dejanja - nedovoljenega dajanja daril - pravno podlago za izvedbo postopka izročitve lahko predstavljala Konvencija Združenih narodov proti korupciji, katere pogodbenici sta tako Slovenija kot tudi Kenija.

 

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.