Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Srečanje gibanja Marijino delo na Planini (foto: nn)
Srečanje gibanja Marijino delo na Planini

Srečanje fokolarov na Planini pri Rakeku

Cerkev na Slovenskem | 18.05.2013, 15:38 Marjana Debevec

V Centru Mariapoli Spes v Planini pri Rakeku je dopoldne potekalo srečanje Gibanja fokolarov z naslovom Dialog. Preko teme in pričevanj so poudarili pomen dejavnosti laikov na vseh področjih družbenega življenja: od vzgoje, šolstva, zdravstva, prava, umetnosti, medijev, politike in gospodarstva.

Udeleženci srečanja so najprej prisluhnili temi o Dialogu. Pravi dialog zahteva od človeka najmanj in največ, zahteva ljubezen. Ugotavljali so, da je dialog zapisan v človekovo naravo. Človek namreč postane bolj človek v dialogu. Potrebujemo drug drugega, da bi bili to, kar smo. Za dialog je potrebna tudi tišina in poslušanje. Ob tem se naša indentiteta ne izgubi, ampak obogati.

Pristni dialog pa je povezan tudi z resnico, so ugotavljali udeleženci srečanja, ki so med drugim prisluhnili tudi video posnetku, kjer jih je ustanoviteljica Gibanja fokolarov Chiara Lubich povabila, naj z zaupanjem v Božjo ljubezen v svetu širijo evangeljsko revolucijo: „Eno najtrdnejših prepričanj našega Gibanja v teh štiridesetih letih življenja, podkrepljeno z vsakdanjim izkustvom, je tole: živeti po veselem oznanilu pomeni vzbuditi v svetu evangeljsko revolucijo, pomeni pa tudi sprožiti najmogočnejšo socialno revolucijo“. To so potrdila tudi različna pričevanja udeležencev.

O pedagogiki skupnosti, ki izhaja iz izkušnje živete duhovnosti edinosti, so spregovorili zaposleni v vrtcu Sončni žarek; o zavzemanju za dostojanstvo vsakega življenja od spočetja naprej je spregovorila direktorica Zavoda Živim Katarina Nzobandora. Predstavili so pobudo za aktivno državljanstvo, pa tudi Banko darov in potreb, ki je zaživela med družinami v gibanju Fokolarov, počasi pa se širi tudi naprej. Spregovorili so tudi nekateri novinarji, ki si pri svojem delu prizadevajo za gradnjo zedinjenega sveta ter slikarka, ki evangeljske vrednote vnaša v svoje delo in stike z drugimi umetniki.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.