Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zasedanje kmetijskih ministrov (foto: FB)
Zasedanje kmetijskih ministrov

Ribe in mleko

| 15.05.2013, 13:16

Ministri EU, pristojni za ribištvo, so zjutraj zaključili razpravo o reformi Skupne ribiške politike, uskladili predlog reforme in Svetu EU podelili mandat za zaključek pogajanj z Evropskim parlamentom. Slovenski minister Dejan Židan je v imenu naše države podprl predlog reforme, saj le ta po njegovem mnenju ustrezno odgovarja tudi na vprašanja slovenskih ribičev.

Zbrani ministri so razpravo o reformi Skupne ribiške politike sicer začeli v ponedeljek in jo nadaljevali v torek ter zaključili danes zgodaj zjutraj, ko so najprej potekala tristranska srečanja med Evropsko komisijo, predsedstvom Sveta EU in posameznimi državami članicami, med njimi tudi Slovenijo. Minister Židan je na srečanju izpostavil tri ključne slovenske cilje v pogajanjih:

- sedemodstotni dovoljeni zavržek ulova vseh rib skupaj
- izjema dovoljenega zavržka in obveznost popolnega iztovora morata začeti veljati istočasno
- sistem nadzora ne sme biti dražji kot izplen ulova

Rezultat pogajanj je za Slovenijo sprejemljiv, saj bo obveznost popolnega iztovora začela veljati 1. 1. 2015, ob dovoljenem zavržku sedem odstotkov, ki se bo nato v dveh letih znižal na stalno dovoljenih pet odstotkov. Zavržek bo veljal za vsa ulov, problem istočasne veljave izjeme in obveznosti popolnega iztovora pa je zagotovljena na način, da se izjema zagotovi v večletnih načrtih upravljanja v skladu z osnovno reformirano ribiško uredbo ali v načrtih upravljanja Skupnosti v skladu s sredozemsko uredbo.

Kot smo že včeraj napovedali, pa se je minister Židan zgodaj zjutraj srečal tudi z evropsko komisarko za ribištvo, Mario Damanaki, s katero se je pogovarjal o problematiki lova z mrežami kočami in mrežami plavaricami v slovenskem morju.

Vlada je načrt upravljanja z morskim ribištvom sprejela aprila, ga poslala v Bruselj in računa na to, da se bo uspela o derogaciji za obe področji dogovoriti do junija.

Židanov odziv na prodajo Ljubljanskih mlekarn

Novico o prodaji zadružnega deleža v Ljubljanskih mlekarnah pa je včeraj pozno zvečer komentiral tudi minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Izrazil je željo, da bo tudi novi lastnik vodil Ljubljanske mlekarne na način družbeno odgovornega podjetja in ne bo gledal le na maksimiranje dobička, ampak da bo opazoval tudi svoje dobavitelje, ki so od njega odvisni.

Zadružnemu sistemu, ki ni uspel z nakupom tega pomembnega slovenskega podjetja, pa Židan predlaga, naj sredstva iz kupnine koristno uporabi pri ostalih slovenskih mlekarnah, ki so v njegovi lasti, in jih usposobi za konkurenčni boj ne samo v Sloveniji ampak tudi na tujih trgih.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...