Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Dekliški zbor La vita (foto: Nika Gorenc)
Dekliški zbor La vita

VIDEO: 9. Marijafest: Pela so srca

| 12.05.2013, 07:05

Marijafest 2013 je v slovenski glasbeni prostor prinesel dvanajst duhovno ritmičnih pesmi, ki slavijo Marijo. Pod Marijinim Plaščem na Ptujski Gori se je predstavilo dvanajst skupin, najlepšo pesem so izbrali poslušalke in poslušalci Radia Ognjišče, publika v baziliki in strokovna komisija. »Nikoli v zgodovini tega festivala se še ni zgodilo, da bi bili dve pesmi čisto izenačeni, a letos je bilo tako,« je povedal p. Janez Šamperl, rektor bazilike in odgovoren za Marijafest. Najlepši pesmi festivala Marijafest 2013 sta Vnebovzeta, ki so jo zapele Sestrične, avtor nagrajenega najlepšega besedila in glasbe je Gregor Čušin ter Svetogorski, ki jo je zapel Dekliški zbor La vita, avtorja skladbe sta Jana Tavčar in Tonči Babič.

»Niso govorile le besede, ki so jih pevci in pevke izgovarjali, govorila so srca,« je rekel mariborski nadškof metropolit dr. Marjan Turnšek in poudaril, da so festivali, kot je bil ta, pravi način nove evangelizacije. Festival je spremljal tudi provincialni minister minoritov, p. Milan Kos. Festival je bil mednarodno obarvan, saj so nastopili tudi solisti in skupine iz sosednje Hrvaške.

Kdo so sestrične?

To so sestrične iz župnije Koroška Bela, ki je na Gorenjskem. Takole so se opisale: »Rade pojemo in jemo. Bojimo se pajkov, vse razen Jane. Ta je najmlajša in najbolj pridna, če ne skriva čigumijev. Lucija najraje in najbolje pleše folkloro. Kristina je prava “knjigožerka.” Maja rada kuha ... šala! Nadvse rada igra violino. Meta je majhna in se rada smeje. Ana je najstarejša in bi rada videla cel svet. Vse imamo rade Marijo in Jezusa. To jima večkrat povemo in pokažemo v cerkvi, ko prepevamo pri nedeljskih mašah. Vse smo enotnega mnenja, da si boljših sestričen ne bi mogle želeti.« Avtor njihove skladbe je Gregor Čušin, ki je prejel tudi nagrado za najboljše besedilo letošnjega festivala.

Sestrične
Sestrične © Nika Gorenc

Spoznajte dekleta zbora La vita

Največja vokalna zasedba letošnjega Marijafesta sestavlja 23 deklet starih od 8 do 18 let. Dekliški cerkveni pevski zbor si je nadel ime La vita, zelo rad prepeva tudi mladinske in ritmične pesmi. Slišite jih lahko vsako nedeljo, ko pojejo pri sv. maši v domači župniji . Ponosne so na svojo umetniško voditeljico Metodo Denžič, ki jih rada popelje na intenzivne vaje v piranski samostan sv. Frančiška. Za deveti Marijafest so pripravile pesem Svetogorski, za katero je besedilo in priredbo napisala Jana Tavčar, glasbo pa Tonči Babič.

Dekliški zbor La vita
Dekliški zbor La vita © Nika Gorenc

Na oder oziroma pod Marijin plašč so na letošnjem festivalu Marijafest poleg predstavljenih stopili tudi: Dominik, Kvartet mladih, Antonio Tkalec, Tadej Sadar, Ingrid Müller in Eli Sarjaš, Project Canta, Dragutin Hrastović, Rozala Arko, Marjetka Žogan in Veronika Jambrek.

Dominik: Marija išče Kristusov obraz

Skupina Dominik
Skupina Dominik © Nika Gorenc

Na Marijafestu so se prvi predstavili stari znanci in veliki prijatelji Ptujske gore, člani ansambla Dominik iz Žalca. Že 23 let delujejo pod okriljem bratov dominikancev, od vsega začetka ustvarjajo avtorsko glasbo in preko nje iščejo svoj osebni stik z Bogom. Leta 2010 je bila njihova pesem K Mariji na goro izbrana za najlepšo pesem Marijafesta. V zadnjih letih so se jim pridružili novi člani in dali skupini nov zagon. Predstavili so pesem Marija išče Kristusov obraz. Besedilo je napisala Jana Kvas, glasbo pa Bogdan Vošnjak.

 

Kvartet mladih: Godina vjere

Kvartet mladih
Kvartet mladih © Nika Gorenc

Prvič je na Marijafestu prepeval kvartet mladih iz Šibenika. Prišli so s Hrvaške, iz Dalmacije. V baziliki so se pred Marijo postavili oblečeni v narodne noše svojega kraja. Kvartet mladih sestavljajo pevka Ines in pevci Vice, Ivan in David, ki se vsi glasbeno izobražujejo v glasbenih šolah in prepevajo v različnih zborih. Mlade glasbenike in pevce je zbral Dražen Ševerdija, ki je avtor besedila in glasbe za pesem: Godibna vjere.

 

Antonio Tkalec: Podarjam ti življenje

Antonio Tkalec
Antonio Tkalec © Nika Gorenc

Tudi letos je sovjo novo pesem predstavil večkratni udeleženec Marijafesta Antonio Tkalec, ki je profesionalni glasbenik in svoje življenje v celoti posveča duhovni ritmični glasbi. Prihaja iz Varaždina. Deluje kot pevec, skladatelj, zborovodja in umetniški vodja nekaterih festivalov. Prepeval in sodeloval je na skoraj vseh festivalih ritmično duhovne glasbe na Hrvaškem in po Evropi – je tudi organizator in nosilec mnogih dobrodelnih koncertov in je član društva skladateljev Hrvaške. Predstavil se je s pesmijo, ki je nastala v slovenščini: Podarjam ti življenje. Glasbo, besedilo in priredbo za pesem je napisal izvajalec - Antonio Tkalec sam.

Tadej Sadar: Akathistos

Tadej Sadar
Tadej Sadar © Nika Gorenc

Na 9. Marijafestu se je predstavil tudi Tadej Sadar, glasbeni urednik na našem radiu, solo pevec, ki je že prepeval na Marijafestu in voditelj pevskih zborov. Leta 1989 je končal šolo solopetja v Ljubljani in se izpopolnjeval na različnih zborovodskih seminarjih. Zapel nam je pesem Akathistos, glasbo, besedilo in priredbo je napisal sam.

Ingrid Müller in Eli Sarjaš: To veš ti

Ingrid Muler in Eli Sarjaš
Ingrid Muler in Eli Sarjaš © Nika Gorenc

Iz Gornje Radgone sta k Mariji na Goro in na deveti Marijafest prišli tudi pevki Ingrid Müller in Eli Sarjaš. Obe sta ljubiteljici glasbe, po poklicu pa profesorici razrednega pouka. Svoje glasbene uspehe pa doživljata na različnih področjih. Ingrid je že večkrat opozorila nase kot solistka, Elizabeta pa se rada posveča kitari in vodenju tamburaške skupine in vokalno instrumentalne skupine Veselje. Že od nekdaj jo je veselilo komponiranje. Napisala je tudi glasbo, priredbo in besedilo za pesem To veš ti.

Projekt Canta: Prosi za nas

Projekt Canta
Projekt Canta © Nika Gorenc

Iz stare latinske besede Cantare – ki v prevodu pomeni peti, prepevati - izvira moderni Projekt Canta, ki pomeni: poj, zapoj! Osnovna ideja projekta Canta je v mišljenju, da glasba in petje segata v srce slehernega človeka in da lahko glasba spreminja svet, če se poje iz srca. Zato njihovo povabilo: Vsi zapojmo iz srca in slavimo Stvarnika, saj naš pregovor pravi, da: kdor poje, dvakrat moli!

Ta večer nam bo Projetk Canta se je na Marijafestu prestavil s pesmijo Prosi za nas. Besedilo in glasbo je napisal Primož Vasle, priredbo pa je prispeval Boštjan Čuvan.

Dragutin Hrastović: Mač boli

Dragutin Hrastović
Dragutin Hrastović © Nika Gorenc

Dragutin Hrastović, ki prihaja iz okolice hrvaškega narodnega Marijinega svetišča Marija Bistrica, se je predstavil s pesmijo Mač boli – meč bolečin. Hrastović, skladatelj in kantavtor, ki se že več kot desetletje ukvarja z duhovno glasbo, izdal je že štiri svoje zgoščenke. Dragutin je sam napisal besedilo in glasbo, priredbo pa je napisal Davor Totović.

Rozala Arko : Mariji Snežni

Rozala Arko
Rozala Arko © Nika Gorenc

Pesem v čast Mariji Snežni je prepevala Rozala Arko, ki prihaja iz Ljubljane in je študentka četrtega letnika medicine. Petje je le ena izmed stvari, s katerimi želi razveseljevati ljudi. Med drugim prepeva tudi v župnijskem pevskem zboru. Skupaj z možem rada ustvarja krščansko pa tudi posvetno glasbo. Besedilo za pesem Mariji Snežni je napisal mož izvajalke Anton Arko, ki je tudi avtor glasbe in priredbe.

Marjetka Žogan: Poklanjam ti dar

Marjetka Žogan
Marjetka Žogan © Nika Gorenc

Marjetka Žogan prihaja iz majhne vasi v občini Šmarje pri Jelšah. Petje jo notranje bogati zato je Bogu hvaležna za ta dar in za ljudi, ki jo spodbujajo in pomagajo pri glasbenem ustvarjanju. Z glasbo ukvarja že od otroštva. Sedaj je po poklicu vzgojiteljica ter s kitaro in pesmijo razveseljuje najmlajše v vrtcu, kjer opravlja svoje delo. Pesem, ki jo je zapela letos, je nastala kot darovanje in priprošnja Mariji pred vstopom v sveti zakon. Besedilo in glasbo za pesem Poklanjam ti dar je napisala Marjetka sama, priredba pa je delo Antonia Tkalca.

Veronika Jambrek: Majko divna

Veronika Jambrek
Veronika Jambrek © Nika Gorenc

Tudi Veronika Jambrek je pevka, ki prihaja iz sosednje Hrvaške, iz Krapine. Pravi, da se zelo rada ukvarja z duhovno glasbo in s pesmijo poveličuje Gospoda in Njegovo mater Marijo. Zato se je tudi prijavila na Marijafest 2013. Do sedaj je sodelovala na mnogih festivalih na Hrvaškem, leta 2008 pa je zmagala na otroškem festivalu v Čakovcu. Besedilo in glasbo za pesem Majko divna je napisal Dragutn Hrastović, priredbo pa Davor Totović.

Foto: Nika Gorenc

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...