Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Irska - Govedoreja (foto: MKO)
Irska - Govedoreja

Irska: Svet kmetijskih ministrov

| 28.05.2013, 11:09

V Dublinu na Irskem se odvija letošnje spomladansko neformalno zasedanje kmetijskih ministrov, ki je namenjeno izmenjavi mnenj o reformi Skupne kmetijske politike. Temeljno vprašanje je, ali je mogoče, da bi do konca junija dosegli politični dogovor med Svetom evropske unije, Europsko komisijo in Evropskim parlamentom. Danes bodo ministri podali svoja mnenja o osmih odprtih vprašanjih, pogajalski mandat za nadaljevanje pogajanj pa naj bi bil podeljen predsedujočemu - 40 letnemu irskemu ministru za kmetijstvo Simonu Coveneyu.

Že tradicionalnega spomladanskega neformalnega zasedanja kmetijskih ministrov se udeležuje tudi slovenska delegacija, pod vodstvom ministra mag. Dejana Židana. Ta je v okviru včerajšnje razprave kolege opozoril na nujnost, da se v končnem dogovoru o prihodnji skupni kmetijski politiki upošteva razlike med državami članicami in pri tem posebej izpostavil Slovenske razmere.

Pojasnil je, zakaj se Slovenija zavzema, da se ohrani različna višina plačilnih pravic za njive in travinje, čimprej odpravi sistem kvot za sladkor oziroma reši vprašanja pridelave v državah članicah, kjer je proizvodnja sladkorja zamrla in pa uveljavitev podobne rešitve za področje pridelave hmelja, kot je predvideno za nemške pridelovalce.

Po ministrovih besedah se Slovenija torej zavzema, da bi lahko države članice same določile do kakšne stopnje bi poenotila neposredna plačila, podpira pa tudi predlog Evropskega parlamenta, ki za proizvodno vezana plačila omogoča porabo do 15 odstotkov t.i. nacionalne ovojnice.

Minister Dejan Židan pravi, da so se vse tri institucije, Svet, Evropski parlament in Komisija sicer zavezale k iskanju kompromisnih rešitev, ki bi omogočile politični dogovor o reformi SKP do konca junija letos, to pa bi evropskim kmetom omogočilo jasen in pregleden politični okvir za prihodnja leta.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.