Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Posebna številka Nedelje (foto: ARO)
Posebna številka Nedelje

Biti ljudem blizu

| 19.05.2013, 06:12

Celovška škofija je po treh letih znova izdala skupno številko katoliškega tednika „Nedelja“ in „Sonntag“. Pred današnjo binkoštno nedeljo so jo dobila vsa gospodinjstva v škofiji. Povod zanjo pa je prenova krajevne Cerkve, ki poteka pod geslom: Z Jezusom Kristusom biti ljudem blizu.

Časopis „Nedelja“, ki obstaja od leta 1926, ima bogato tradicijo, toda tokratna številka za binkošti je svojevrstna zgodovinska premiera. Glavni urednik Hanzi Tomažič na spletni strani krške škofije poudarja, da časopis prvič prihaja na naslove vseh gospodinjstev na Koroškem. Prišel je tudi med tiste, ki niso tako blizu Cerkvi. Povod za to skupno številko je reformni in obnovitveni proces katoliške Cerkve na Koroškem, o katerem je Hanzi Tomažič dejal:

"Z Jezusom Kristusom biti ljudem blizu« je pri tem procesu vodilo in orientacija. Je udejanjenje tega, kar je škof Schwarz povedal ob začetku procesa. »Sem za svobodno in odprto komunikacijo, da kot katoliška Cerkev na Koroškem pokažemo močan profil ter da na skupni poti gremo v prihodnost.« Ta skupna izdaja naslednjo nedeljo, ki je hkrati binkoštna, naj bo močno znamenje na tej poti."

Skupna številka katoliškega tednika med drugim vsebuje reportažo o lanskih poplavah v Labodski dolini in v Sloveniji ter o solidarnosti s tistimi, ki so bili prizadeti. Gre za povsem praktičen prikaz, kako biti s Kristusom blizu ljudem, ki so v stiski.

Druga reportaža, napisana v slovenščini, govori o živahni dejavnosti v Rožu oziroma tamkajšnji farni skupnosti. Sredinska priloga je tokrat posvečena novemu papežu, ki s svojimi nastopi nagovarja izredno širok krog ljudi, ne le katoličane.

Tokratno izdajo katoliškega tednika lahko prebirajo Korošci Od Heiligenbluta do Labota. Vsi pa so povabljeni da se na katoliški tednik tudi naročijo, kar lepo sovpada s prejšnjo nedeljo, ki je bila posvečena sredstvom družbenega obveščanja.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.