Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Romarji trg sv. Petra (foto: CTV)
Romarji trg sv. Petra

Gibanja in skupnosti v pričakovanju jutrišnjega srečanja s papežem

| 17.05.2013, 11:44

Trg sv. Petra bodo ta konec tedna preplavili člani več kot 150 različnih laičnih gibanj in skupnosti z vsega sveta. Dogodek bo potekal pod geslom: »Verujem. Pomnoži našo vero.« Predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije Rino Fisichella je pojasnil, da si praznovanja leta vere ne bi mogli predstavljati brez Dneva cerkvenih laičnih gibanj in združenj, saj so le-ta najvidnejši sad zadnjega koncila. Na dogodek se je prijavilo že več kot 120.000 udeležencev. In kakšna pričakovanja imajo?

Voditelj italijanske Katoliške akcije Franco Miano je povedal, da se z velikim veseljem pripravljajo na ta velik dogodek. Celotna Cerkev bo namreč zbrana ob papežu in bodo zato lahko doživeli trenutek občestva. „Katoliška akcija želi biti s Cerkvijo v vsakdanjem življenju v župnijah, v deželah, v mestih. Tudi mi čutimo, da moramo živeti kot zavzeti laiki, z velikim poudarkom na vzgoji. Začnemo pa lahko tam, kjer nas je Gospod postavil in tam pričujemo za svojo vero“, je dejal Franco Miano.

Predsednik bratstva Občestvo in osvoboditev don Julián Carrón je poudaril, da so gibanja in cerkvene skupnosti sad Svetega Duha Cerkvi za njeno neprestano prenavljanje. Na vprašanje, kako bi lahko bili kristjani bolj goreči pričevalci za Kristusa pa je odgovoril: „Predvsem moramo pustiti, da nas prenovi moč Svetega Duha, da bi lahko v svet prinašali to drugačnost, da bi zares lahko na nek način pretresli okolje, v katerem živimo. To bomo lahko storili toliko, kolikor bomo sami pustili, da nas pretrese Božja moč. Da bi lahko odgovorili na papeževo povabilo h gorečnosti, moramo najprej mi biti drugačni“, je še dejal don Carron.

Bolj kot to, kaj pričakujejo od jutrišnjega srečanja s papežem, pa je po besedah predsednice Gibanja Fokolarov Marie Voce pomembno to, kaj lahko kot gibanja ponudijo Cerkvi. „Želeli bi, da bi papež pred seboj videl tisoče oseb z eno samo željo v srcu: pričevati za življenjskost vere, bogastvo Božjih darov, ki bodo preko različnih karizem sposobni odgovoriti na najpomembnejše izzive sedanjega trenutka“, je dejala Maria Voce ter dodala, da si kot Gibanje Fokolarov želijo, da bi papež čutil njihovo pripravljenost biti orodja edinosti v Cerkvi. Tako bodo služili Cerkvi, ki je občestvo, kakršno pričakuje tudi sodobni svet.

Srečanje bodo začeli jutri ob 7. uri zjutraj, ko bodo romarske skupine obiskale grob sv. Petra. V popoldanski program, ki se bo pričel ob 15. uri na Trgu sv. Petra, pa bodo vključeni glasbeni program in pričevanja. Papež Frančišek se bo dogajanju pridružil ob 18. uri. Srečanje bodo sklenili z nedeljsko mašo ob 10.30, ki jo bo daroval papež Frančišek.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.