Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Mednarodni dan družin v znamenju medsebojne solidarnosti

| 15.05.2013, 12:26

Praznujemo mednarodni dan družine. Tema letošnjega dneva je pospeševanje socialnega vključevanja in medgeneracijske solidarnosti. Obe temi se medsebojno prepletata v družini, saj se v vedno bolj izoliranem socialnem okolju kaže vedno večji pomen družine kot osnovne enote v človeški družbi. Geslo družbo poziva, naj ne pozabi na revne in socialno izključene ter naj ne zanemarja vrednot solidarnosti.

Tokratno geslo mednarodnega dneva družin opozarja vlade in civilno družbo, da si je treba prizadevati za prijazne strategije za družine, zlasti za tiste, ki se soočajo z revščino, je v poslanici zapisala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost Anja Kopač Mrak. Kljub temu pa v Zavodu Iskreni.net opozarjajo, da je slovenska politika vedno manj naklonjena družini. „Mnoge družine doživljajo vedno manjšo in manjšo podporo. To še posebej čutimo v času finančne krize, saj smo družine že tako v večji meri prizadete: delno iz odpada odhodkov, delno zaradi vse večje brezposelnosti; potem ker na račun sociale v tem primeru krajšamo družinske prejemke. Pravimo, da se zelo počasi, na nek neviden način manjša družinska politika“, je dejal direktor Zavoda Iskreni.net Igor Vovk. Po njegovem prepričanju bi lahko varčevali z racionalizacijo javne uprave.

V Družinski pobudi pa opozarjajo, da je naložba v otroke ključ naše prihodnosti, saj smo v Evropi sredi dramatičnih demokratičnih sprememb. Od leta 1990 do danes se je razmerje med aktivno populacijo in starejšimi od 65 let z 1 proti 4 znižalo na 1 proti 3, do leta 2025 pa bo po pričakovanjih padlo na 1 proti 2. Zato se moramo bolj zavedati, da je naša prihodnost v naših otrocih. Tomaž Merše iz Družinske pobude: „Na to je še posebej potrebno opozoriti v Sloveniji, ki je v času krize v imenu varčevanja med vsemi evropskimi državami najbolj grobo zarezala prav v pravice družin in otrok. Tako je v zadnjih dveh letih po družinah najprej udaril Svetlikov Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, potem Zakon za uravnoteženje javnih financ in nazadnje še Vizjakova pokojninska reforma, ki je med vsemi skupinami prebivalstva pravice najbolj oklestila ravno staršem.“ Kljub temu pa so v Družinski pobudi prepričani, da ta čas ni čas za obupavanje. „Pomnožimo zavedanje, da so negovani in živi odnosi med mamo in očetom ter med starši in otroki naše največje bogastvo, da je vsako novo življenje, ki ga sprejmemo, prinašalec novega upanja in neizmernega potenciala novega človeka, četudi se morda prebijamo skozi različne preizkušnje“, še pravi Merše.

V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok ob tem poudarjajo, da so težki časi priložnost za solidarnost med nami. Potem, ko so navedli različne rane sodobne družine kot so ekonomske težave vse do vprašanja preživetja, premalo časa za otroke, razna nerazumevanja, nesprejemanja in nespoštovanja, nezvestobe in iz nje izhajajočega trpljenja, bolezen in starost ter z njimi povezane težave, pa so zatrdili, da so težave v življenju zato, da jih premagamo, ne zato, da one premagajo nas. „To iz dneva v dan dokazujejo naše družine. Premagujejo pomanjkanje in strah pred prihodnostjo. Pogumno in zavzeto premagujejo vsakodnevne težavice in težave. Trudijo se za več ljubezni, za več življenjskega optimizma. Zato so naše družine tudi vir moči in upanja za prihodnost celotne naše družbe in države“, je povedala podpredsednica omenjene iniciative Andreja Hergula.

Izjava Družinske pobude
Izjava Iskreni.net
Izjava Civilne iniciative za družino in pravice otrok

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...