Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
KGZS (foto: ARO)
KGZS

Napoveduje se veliko povečanje KD

| 13.05.2013, 14:45

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so prepričani, da novi izračuni katastrskega dohodka, ki jih je na podlagi Zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka pripravila Geodetska uprava Republike Slovenije, bistveno in korenito spreminjajo doslej uveljavljeni sistem pavšalne obdavčitve in opozarjajo, da vsakršno povečanje katastrskega dohodka bistveno povečuje davčna bremena kmetij, pa tudi omejuje pravice do socialnih transferjev.

V skladu z novim zakonom o ugotavljanju katastrskega dohodka se namesto dosedanjih katastrskih razredov uvajajo bonitetni razredi, namesto katastrskih kultur pa se upošteva dejanska raba zemljišč in namesto katastrskih okrajev statistične regije. Sistem izračunov je zelo zapleten, saj upošteva tehnološke normative pridelave ter tri letno povprečje količine pridelkov in njihovih cen.

Geodetska uprava je nov način izračuna katastrskega dohodka objavila na svoji spletni strani, vso zainteresirano javnost pa poziva, da najkasneje do 20. maja, s pomočjo posebnega obrazca posreduje pripombe in predloge.

Kmetijsko gozdarska zbornica je pripombe že posredovala hkrati pa izraža zaskrbljenost, ker novi izračuni izkazujejo nekajkratno povišanje zneskov katastrskega dohodka. Prav zato Ministrstvo za finance pozivajo, naj ne hiti z uveljavitvijo novega izračuna že z letošnjim letom, marveč naj omogoči, da strokovna javnost sistem temeljito preuči in da svoje pripombe, nov sistem pa naj se uveljavi postopoma, po natančnem pregledu izračunov, izvedenih popravkih in opravljenih simulacijah vpliva na ekonomski položaj kmetij v Sloveniji.

"Vsakršno povečanje katastrskega dohodka, ki je po sedanjih izračunih izjemno, bistveno povečuje davčna bremena kmetij in zmanjšuje pravice do socialnih transferov, " še opozarja mag. Neva Pajntar s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.