Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Damijana Medved (foto: Klemen Medved)
Damijana Medved

Kje je moj dom?

| 11.04.2013, 11:52

Ko je za nami dolga zima, z visokimi stroški za ogrevanje in dolgimi dnevi, ki jih v samoti preživimo v veliki hiši, poleg tega pa morebitne zdravstvene težave, ki nas ovirajo pri gibanju, nas to morda napelje na misel, da bi zamenjali svoje bivališče.

V Ljubljani že nekaj mesecev deluje brezplačna svetovalnica za izboljšanje bivanja starejših. V tokratni oddaji Modrost v očeh nam jo je predstavil Urban Boljka. V svetovalnici celostno obravnavajo bivanjsko situacijo posameznika in predlagajo različne rešitve. Ko starostnik ne more več bivati sam, namreč dom za upokojence ni edina možnost. V svetovalnici svetujejo tudi o manjših adaptacijah, ki stanovanje naredijo bolj starostniku primerno, nudijo informacije o menjavi stanovanj, o pomoči na domu, oskrbovanih stanovanjih, dnevnih centrih za starejše. Poleg tega pa iščejo sostanovalce, ki bi bivali skupaj. Na tak način bi rešili več problemov hkrati: dobili bi vsakodnevno družbo, poleg tega pa bi si delili še življenjske stroške. Svetovalnica deluje v prostorih Zveze društev upokojencev Slovenije na Kebetovi 9 v Ljubljani.

V drugem delu oddaje, ki je bila tokrat svetovalne narave, pa nam je Boris Koprivnikar, predsednik Skupnosti socialnih zavodov predstavil mrežo MATIjA. MATIjA je mreža aktivnosti, trženja, informiranja in asistence, ki preko klicnega centra omogoča dostop do informacij, storitev in pomoči za starejše. Odzivajo se na vprašanja in potrebe starostnikov samih, zato sproti dograjujejo mrežo svojih ponudnikov. MATIjA je enostaven za uporabo, saj je vse kar potrebujete, telefon. Sicer pa se lahko prepričate sami in pokličete na brezplačno številko 080 10 10. Na vaš klic čakajo vsak dan med 7.00 in 22.00.

Vrata Korzika
Vrata Korzika © Klemen Medved

Več o svetovalnici za izboljšanje bivanja starejših ter podrobnostih o tem, kako deluje MATIjA pa v aprilski oddaji o starosti in za starostnike Modrost v očeh.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...