Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Okrožnica „Pacem in terris“ petdeset let pozneje

Svet | 11.04.2013, 14:15 Tone Gorjup

Papež Janez XXIII. je dva meseca pred svojo smrtjo objavil okrožnico z naslovom Pácem in terris - Mir na zemlji. Podpisal jo je na veliki četrtek, na dan Gospodove večerje, 11. aprila 1963. Pol stoletja po objavi okorćžnice je njeno sporočilo še vedno aktualo. „Mir na zemlji, po katerem so vsi ljudje v vseh časih tako željno hrepenili, je mogoče vzpostaviti in utrditi samo tako, da se trdno držimo reda, ki ga je postavil Bog,“ beremo v njenem uvodu.

Za okrožnico Mati in učiteljica, ki postavlja v središče človeka, ustvarjenega po božji podobi, in jo uvrščamo med socialne dokumente katoliške Cerkve, je papež Janez XXIII. napisal novo okrožnico, ki predstavlja svojevrsten odgovor na takratne razmere v svetu. Leta 1961 je berlinski zid razdelil to nemško mesto in hkrati Evropo na dva dela. Obenem se je začela tako imenovana hladna vojna. Papež je dve leti zatem v okrožnici spregovoril o miru med vsemi narodi. Ta more in mora temeljiti na štirih stebrih človeškega duha: resnici, pravici, ljubezni in svobodi. S tem je političnim voditeljem svojega časa predstavil novo vizijo sveta.

Janez Pavel II. se je v svojih poslanicah ob svetovnem dnevu miru - 1. januarju - pogosto vračal k tej okrožnici in z razlago posameznih sestavkov odgovarjal na potrebe časa. Ob štiridesetletnici okrožnice je obnovil njene poudarke: Resnica bo podlaga miru, če bo vsak posameznik onkraj svojih pravic pošteno priznaval tudi svoje dolžnosti do drugih. Pravičnost bo gradila mir, če bo vsakdo konkretno spoštoval pravice drugih in si prizadeval, da bo v polnosti spolnjeval svoje dolžnosti do drugih. Ljubezen bo kvas miru, če bodo ljudje občutili stiske in potrebe drugih kakor svoje in bodo delili z drugimi to, kar imajo, začenši z duhovnimi vrednotami. Končno bo svoboda hranila mir in ga napravljala rodovirnega, če bodo posamezni ljudje v izbiri sredstev za njeno dosego sledili razumu in pogumno prevzemali odgovornost za svoja dejanja. Janez XXIII. se je v okrožnici dotaknil tudi narodnih manjšin in njihovih pravic. O tej tematiki je papeža v takratni pripravi na drugi vatikanski koncil seznanjal njegov prijatelj, naš rojak Jakob Ukmar.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.