Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

V deželnem svetu FJK dva Slovenca

| 25.04.2013, 08:16 Matjaž Merljak

V Furlaniji-Julijski krajini so v nedeljo in ponedeljek potekale deželne volitve. Večino je dobila levosredinska koalicija Debore Serracchiani, doslej vladajočo desno sredino Renza Tonda je premagala za pičlih 2000 glasov. V novem deželnem parlamentu bosta še naprej delovala dva poslanca slovenske narodnosti. To sta Igor Gabrovec iz stranke Slovenska skupnost in predstavnik Demokratske stranke Stefano Ukmar.

Gabrovec je narodno stranko Slovencev v Italiji zastopal že zadnjih pet let v vrstah opozicije, zdaj pa bo član levosredinske večine. V okrožjih Trst, Gorica in Tolmeč, kjer je kandidiral, je zbral več kot 2000 preferenčnih glasov, kar pomeni, da je podvojil preference, ki jih je bil prejel na volitvah leta 2008. Po številu glasov se je uvrstil na tretje mesto.

Stefano Ukmar
Stefano Ukmar © Slomedia.it
Po novem bo član deželnega parlamenta tudi slovenski predstavnik Demokratske stranke Stefano Ukmar. V tržaškem okrožju, kjer je kandidiral, je prejel 970 preferenc ter se s tem povzpel na tretje mesto na listi svoje stranke v omenjenem okrožju. Tudi Ukmar bo del levosredinske večine.

Ukmar je novinec v deželnem parlamentu, saj je bil doslej svetnik v tržaškem občinskem svetu.

Ostali slovenski kandidati so zabeležili dober osebni uspeh, toda jim ni uspela izvolitev. Na Goriškem je kandidat Demokratske stranke Aleš Waltritsch prejel 938 glasov in se je uvrstil na četrto mesto, kandidat SEL na Tržaškem Davide Peric je prejel 289 glasov in se uvrstil na tretje mesto na svoji listi, kandidat SEL na Goriškem Paolo Vizintin pa je prejel 338 glasov in se je uvrstil na drugo mesto na svoji listi.

Igor Gabrovec
Igor Gabrovec © Slomedia.it
Deželni tajnik stranke Slovenska skupnost Damijan Terpin je za portal Slomedia.it dejal, da so bili Slovenci in še posebej stranka SSk odločilni za zmago Debore Serracchiani. Po njegovem mnenju se njeno volilno geslo 'Postanimo spet posebni' lahko udejanji samo tako, da se v novo deželno vlado vključi slovenskega odbornika.

O rezultatu stranke SSk na letošnjih volitvah pa je Terpin prepričan, da je sijajen, saj je stranka povečala odstotke; leta 2008 je prejela 1,26 odstotka, letos pa 1,45 odstotka, kar pomeni, da ljudje vanjo zaupajo kljub težkim časom in kljub velikanskemu nezaupanju v politiko.

Posebno je Terpin vesel uspeha v pokrajini Videm, kjer je SSk v absolutnem številu povečala število glasov in kjer izstopa simboličen uspeh v Reziji: slednji je po mnenju deželnega tajnika SSk jasen odgovor tistim, ki zatrjujejo, da tam Slovencev ni. Terpin je izpostavil tudi rezultat v Kanalski dolini, kjer so "postavili količek in zastavico Slovenske skupnosti, ki je prej skoraj ni bilo".

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.