Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Gradbeni delavci (foto: Evropska komisija)
Gradbeni delavci

V veljavo stopa reforma trga dela

Slovenija | 12.04.2013, 10:41

Danes v veljavo stopa reforma trga dela, ki vključuje zakon o delovnih razmerjih (ZDR) in novelo zakona o urejanju trga dela (ZUTD). Cilj reforme je zmanjšati segmentacijo in povečati prožnost trga dela, s tem pa izboljšati položaj mladih in konkurenčnost gospodarstva.

Končna različica sprememb delovne zakonodaje je nastajala več kot pol leta. Vlada je namreč izhodišča predstavila lani poleti, socialni partnerji pa so pogajanja sklenili konec februarja letos.

Na področju zmanjšanja razlik na trgu dela reforma omejuje sklepanje pogodb za določen čas in agencijsko delo. Prinaša tudi več ukrepov za zaščito zaposlenih in uvaja minimalno zaščito za ekonomsko odvisne delavce, med katerimi so zlasti novinarji in umetniki. Sistema denarnih nadomestil za brezposelne ne spreminja.

V smislu povečanja prožnosti poenostavlja postopke zaposlovanja in odpuščanja ter uvaja začasna dela za upokojence. Hkrati krepi tudi notranjo prožnost. V luči znižanja stroškov delodajalcev znižuje odpravnine in skrajšuje odpovedne roke, medtem ko plačan odmor za malico in dodatek za delovno dobo ostajata.

Ne na sindikalni ne na delodajalski strani s spremembami niso povsem zadovoljni. Četudi je zlasti večina delodajalskih organizacij nad izkupičkom zelo razočarana, sprejemu ZDR in ZUTD ni izrecno nasprotoval nihče. So se pa delodajalci zavzeli, da se k novi reformi pristopi čim prej.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.