Ljubljana, nedelja, 26. maj 2019, 11:12

Nov križev pot Zorke Černjak

Postaje križevega pota v Melbournu, foto © Marija Anžič
0:00
0:00
Zorka Černjak
Foto © Tone Gorjup

"Križ nas spremlja vse življenje."

Slovenska cerkev Sv. Cirila in Metoda v Melbournu v Avstraliji je v letošnjem postnem času dobila nov križev pot. Naslikala ga je rojakinja Zorka Černjak. Slikarka je postaje Jezusovega in našega trpljenja postavila v sedanji čas, prostor in mesto, v katerem živi. Zaveda se, da je trpljenje sestavni del življenja in umiranja ter da smemo upati na petnajsto postajo, vstajenje.

Zorka Černjak je svoj križev pot postavila v mesto Melbourne, v sedanji čas, v sedanji prostor ... Trpljenje, ki ga slika, ni le Jezusovo trpljenje, ampak trpljenje, ki se dogaja med nami, je naša vsakdanjost ... Tudi ne gre le za Jezusovo trpljenje , ampak za trpljenje, križ, ki ga nosi vsak izmed nas ... križ, ki nas spremlja vse življenje.

Kot pravi Zorka Černjak, jo križev pot spremlja odkar se zaveda. Ko je kot otrok obiskovala cerkve, so se ji zdele postaje križevega pota najlepše slike v njih. Sprejemala jih je kot zgodbo, v kateri niso le groza, križ, trpljenje ... Gre za zgodbo, ki nas spremlja in je lahko tudi lepa. Prav zato je v svojem križevem potu poleg trpljenja želela prikazati tudi lepote mesta v katerem živi. Saj če znamo opaziti lepoto, je trpljenje lažje, znosnejše, dobi smisel ... Pri tem je omenila nemško pisateljico Elizabeth Kübler Ross ter njen pogled na smrt. Kot pravi, lažje sprejmemo, razumemo in prenašamo trpljenje, če mu pogledamo v oči. Enako je s smrtjo; če ji damo prostor v našem vsakdanjem življenju, se lepše pripravimo nanjo. Tako je tudi s križevim potom vsakega človeka.

15. postaja - vstajenje
15. postaja - vstajenje

Zorka Černjak se je rodila leta 1952 v Ljubljani. Otroška leta je preživljala na Savi pri Litiji. Šolo je obiskovala v Litiji in v Ljubljani. Dokaj mlada se je poročila in z možem odpotovala v Avstralijo. Tam sta si ustvarila dom in družino. Od leta 1983 se z možem ukvarjata z gostinstvom. Zorka si je že doma želela študirati, Ker se ji želja ni izpolnila, je s študijem slikarstva začela v srednjih letih in 1996 končala umetnostno akademijo v Melbournu. Posamezne postaje križevega pota je slikala že med študijem. Pred trinajstimi leti je izdelala prvi križev pot iz keramike, ki krasi dvorišče Baragovega doma. Stavba je del Slovenskega kulturnega in verskega središča; stoji pa poleg cerkve Sv. Cirila in Metoda v Kew.

Nov križev pot, ki je darilo slikarke in njene družine slovenski cerkvi v Kew ob njeni 45. obletnici, je na cvetno nedeljo blagoslovil provincialni minister avstralske frančiškanske province p Paul Smith. Po besedah p. Cirila Božiča, ki vodi slovenski misijon v tem mestu, je križev pot pritegnil tudi pozornost avstralskih katoličanov, saj so postaje prvič postavljene v mesto, v katerem živijo, likovna govorica pa ne pozna jezikovnih pregraj.

Ne spreglejte: