Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
msgr. Franci Trstenjak (foto: Izidor Šček)
msgr. Franci Trstenjak

ZBIRNO: Osmi radijski misijon

Radijski misijon | 25.03.2013, 08:52

Kakor so apostoli prosili Gospoda: »Pomnôži nam vero! (Lk 17,5), tako želimo tudi mi v času radijskega misijona okrepiti prošnjo za vero, saj čutimo, kako je težko biti popolnoma z Njim, ki nas je v svoji neizmerni ljubezni ustvaril, odrešil in nas nenehno posvečuje. Najbrž v svojem osebnem življenju in življenju družine, sorodnikov in prijateljev, kakor tudi naroda doživljamo resničnost besed blaženega škofa Antona Martina Slomška: „Kdor vero izgubi, vse izgubi, luč mu ugasne sredi trde noči“.

Čas radijskega misijona je bil gotovo ena izmed posebnih priložnosti, da v letu vere uresničimo priporočilo zaslužnega papeža Benedikta XVI., naj vsak vernik „ponovno odkrije vsebine vere, ki jih izpoveduje, obhaja, živi in izraža v molitvi.“. Z radijskim misijonom se prav tako daje priložnost, da odkrijemo vrednost in pomen „osebne vere in osebnega srečanja s Kristusom kot Odrešenikom človeka, da bi se drug drugemu lahko darovali v ljubezni“ (PIP 59). Sveti Avguštin je pomenljivo zapisal: „Veruj, da bi umeval; umevaj, da bi veroval“.

Namen in pomen radijskega misijona, ki je prav gotovo ena izmed posrečenih oblik evangelizacije v našem prostoru, preprosto razložimo s vprašanjem in odgovorom iz Kompendija katekizma katoliške Cerkve: „27. Kaj pomeni za človeka verovati v Boga? Pomeni pripadati Bogu samemu, zanesti se nanj in pritrditi resnicam, ki jih je on razodel, kajti Bog je resnica sama. Pomeni verovati v enega samega Boga v treh osebah: Oče, Sin in Sveti Duh.“

Pri osebnem prizadevanju za poglobitev in pomnožitev osebne vere, ki mora imeti odmev v oltarnih občestvih in na sploh v javnosti, bosta v pomoč naša metropolita: ljubljanski nadškof dr. Anton Stres in mariborski nadškof dr. Marjan Turnšek. V pogovorih smo se „sprehajali“ od stavka do stavka apostolske veroizpovedi.

dr. Antons Stres in Jure Sešek
dr. Antons Stres in Jure Sešek © Izidor Šček

Program misijona po dnevih:

17. marec : 1. dan misijona: "Kaj se pravi verovati?"

V prvem misijonskem dnevu smo gostili ljubljanskega nadškofa in metropolita dr. Antona Stresa. Razmišljanje je naslonil na vprašanje „Kaj se pravi verovati?“ Spraševali smo se, zakaj človek veruje, spoznavali oblike in stopnje verovanja ter poti do vere.
Povzetek celotnega dne in posnetki pogovorov...

18. marec : 2. dan misijona: "Verujem v enega Boga, ki je Oče in Stvarnik..."

Drugi dan radijskega misijona je bil z nami mariborski nadškof metropolit dr. Marjan Turnšek. V vseh treh pogovorih razmišlja o uvodnem stavku veroizpovedi: Verujem v enega Boga, Očeta vsemogočnega, Stvarnika nebes in zemlje, vseh vidnih in nevidnih stvari.
Povzetek celotnega dne in posnetki pogovorov...

19. marec : 3. dan misijona: "Verujem v Jezusa Kristusa..."

3. dan radijskega misijona je bil z nami znova ljubljanski nadškof in metropolit dr. Anton Stres. Razmišljal je o stavku veroizpovedi, ki govori: "Verujem v enega Gospoda Jezusa Kristusa, edinorojenega sina Božjega, ki je rojen pred vsemi veki in je Bog od Boga, Luč od Luči, pravi Bog od pravega Boga."
Povzetek celotnega dne in posnetki pogovorov...

20. marec : 4. dan misijona: "O Jezusovem trpljenju, križanju, smrti in vstajenju..."

Četrti dan radijskega misijona je bil z nami mariborski nadškof metropolit dr. Marjan Turnšek. V vseh treh pogovorih razmišlja o stavkih veroizpovedi: trpel pod Poncijem Pilatom, križan bil, umrl, bil v grob položen, šel pred pekel, tretji dan od mrtvih vstal, šel v nebesa, sedi na desnici Boga Očeta, vsemogočnega, od tam bo prišel sodit žive in mrtve in njegovemu kraljestvu ne bo konca.
Povzetek celotnega dne in posnetki pogovorov...

21. marec : 5. dan misijona: "O Svetem Duhu, Gospodu, ki oživlja in sveti katoliški Cerkvi ..."

Radijski misijonar petega dne je bil ljubljanski nadškof in metropolit dr. Anton Stres. Ustavil se je ob trditvah, ki jih izrekamo v apostolski veroizpovedi, tudi tokrat spoznavamo kako pomembne resnice izrekamo in kako pogosto so morda na naših ustih, brez prave misli, ki bi podkrepila naučene besede.
Povzetek celotnega dne in posnetki pogovorov...

22. marec : 6. dan misijona: "O odpuščanju grehov, vstajenju in večnem življenju ..."

Šesti dan radijskega misijona je bil z nami mariborski nadškof metropolit dr. Marjan Turnšek. V vseh treh pogovorih je razmišljal o stavkih v veroizpovedi, ki govorijo o odpuščanju grehov, vstajenju in večnem življenju.
Povzetek celotnega dne in posnetki pogovorov...

23. marec : Sklep 8. radijskega misijona

Z sveto mašo v ljubljanski stolnici, ki jo je daroval ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, smo sklenili osmi radijski misijon, ki je potekal pod naslovom „Gospod, pomnôži nam vero!“ V nagovoru je poudaril, da Bog od človeka ne pričakuje nemogočih stvari. „Če nas kliče h kaki težki nalogi, smemo upati in zaupati, da nam bo za to dal tudi potrebno moč in milost, da bomo tisto lahko izvršili,“ je povedal nadškof Stres.
Povzetek celotnega dne in posnetki pogovorov...

Dr. Marjan Turnšek in Matjaž Merljak
Dr. Marjan Turnšek in Matjaž Merljak © Robert Božič

Radijski misijon
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...