Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškof dr. Marjan Turnšek (foto: Robert Božič)
Nadškof dr. Marjan Turnšek

6. dan misijona: o odpuščanju grehov, vstajenju in večnem življenju

Radijski misijon | 22.03.2013, 10:08 Matjaž Merljak

Šesti dan radijskega misijona je z nami mariborski nadškof metropolit dr. Marjan Turnšek. V vseh treh pogovorih razmišlja o stavkih v veroizpovedi, ki govorijo o odpuščanju grehov, vstajenju in večnem življenju.

Današnji dan misijona je tudi spovedni dan, ki je mogoč prav zaradi vsebine, ki jo izpovedujemo s členom veroizpovedi: »verujem v … opuščanje grehov«. Kajti zakrament sprave izhaja iz samega srca velikonočnega dogajanja, saj je odpuščanje grehov osrednja vsebina Jezusove smrti in njegovega vstajenja.

Med neposredne sadove Jezusove zmage nad grehom in smrtjo v velikonočni skrivnosti sodi podaritev zakramenta sprave. O tem nam poroča sveto pismo pri opisu prvega srečanja Vstalega z učenci (prim. Jn 20,23). V spovedi se v neposrednem srečanju med grešnikom in vstalim Kristusom na zakramentalen način udejanji Kristusova zmaga nad grehi vsega sveta in vseh časov na posameznem skesanem grešniku. V njem se obnovi krstna novost, prižge se mu nova luč in napolnjen je z novo močjo za ljubezen in življenje; oboje je dar Jezusove velike noči.

V drugem pogovoru, ki se jezačel ob 13h, bo več povedal o odpuščanju grehov. Danes je namreč tudi vseslovenski spovedni dan. V številnih krajih so spovedniki na voljo že od jutra. Kje je možno iti k spovedi in kdaj, si preberite na naši spletni strani.

Nadškof Turnšek je o zakramentu spovedi povedal: „Vsak zakrament je srečanje z Bogom, zakrament spovedi pa želi biti srečanje v tistem težkem stanju greha, neodrešenosti, iz katerega se sami ne moremo izkopati.“

Ko smo razmišljali o stavkih v veroizpovedi, ki govorijo o odpuščanju grehov, vstajenju in večnem življenju, je razložil, zakaj rečemo vstajenju mesa in vstajanju telesa: „Meso pomeni človeka v celoti: telo, dušo in duha, vendar pod vidikom greha. Zato, ko rečemo, da se je Jezus učlovečil t.j. inkarnirnal, dejansko mislimo, se je umesil, prišel v mesu, se je združil s človeško naravo, ki je prizadeta od greha.“

Tema tretjega misijonskega pogovora ob 17h je vera v občestvo svetnikov. „V človeškem telesu je vse med seboj povezano, tako je tudi v Cerkvi vse med seboj povezano. Če je v človeškem telesu dobrina enega organa dobrina, ki jo okušajo vsi organi, tako je tudi v Cerkvi,“ meni nadškof Turnšek in ko govori o našem odnosu do rajnih, poudarja pomembnost molitve in daritev svetih maš zanje.

Jutri se bo radijski misijon sklenil s sveto mašo, ki jo bo ob 9h v ljubljanski stolnici daroval ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

Radijski misijon
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.