Petra StoparPetra Stopar
PJ v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
PJ v Clevelandu

Fantje s Praprotna in Perpetuum Jazzile v Clevelandu

| 25.03.2013, 10:42 Matjaž Merljak

Cvetna nedelja se je tako hitro približala, da si človek komaj zaveda. Danes so seveda tudi v naših župnijah v Clevelandu zablestele butarice v čast Kristusovem slavnostnem vhodu v Jeruzalem. Množica ga je pozdravila, a se ni zavedala, kaj čaka Našega Gospoda. Pestro je bilo tudi dogajanje na kulturnem področju, v gosteh so bili Fantje s Praprotna in Perpetuum Jazzile.

Otroci obeh slovenskih šol so skrbno pripravili vsak svojo butarico in z njo procesili v cerkev. Župnika sta blagoslovila zelenje in cvetje pred vhodom v cerkev na župnijskem vrtu. Mladina je bila po večini oblečena v narodne noše, da je vse bilo še toliko bolj slavno. Čaka nas pa veliki teden, teden zaznamovan trpljenja in končna zmaga nad smrtjo in našim odrešenjem.

Postni čas sta obe župniji, Sveti Vid in Marija Vnebovzeta, zaznamovali z molitvami križevega pota in ur češčenja pred Najsvetejšim. Križev pot se je v obeh župnijah molil v obeh jezikih izmenično. Ob četrtkih ali petkih angleško in ob koncu tedna pa v slovenskem jeziku.

V dvorani svetega Vida danes pripravljajo, kakor vsako leto na Cvetno nedeljo, cerkvene organizacije kosilo po slovenski maši, ki je servirano vse do trinajste ure. Izkupiček tega kosila bodo podarili Slovenskemu narodnemu domu za obnovitev objektov.

Fantje s Praprotna v Clevelandu
Fantje s Praprotna v Clevelandu © Tone Ovsenik

Bilo je pa tudi pestro na kulturnem področju v zadnjih tednih. V nedeljo, 10. marca, so nam podali svoj koncert gostje iz Slovenije, Fantje s Praprotna v velikem Slovenskem narodnem domu na St. Clair aveniji. Polna dvorana je fante lepo sprejela, ko so zapeli pesmi Lojzeta Slaka in pa seveda vmes tudi stare ljudske pesmi. Glasbeno so Fante s Praprotna odlično spremljali domači glasbeniki: Matjaž Frank, Slavc Teskač in Nevio Prosen. Po koncertu se je razvil prijateljski pogovor z gosti in sem tudi izkoristil to priliko za pogovor z Andrejem Bergantom. Posnela sva dva pogovora, enega za mojo Slovenko uro in drugega pa za ta radio: „Z veseljem smo se odzvali, malo pa tudi s strahom. Prijetno smo bili presenečeni, takega vzdušja in tako prijetnega srečanja z rojaki si pa tudi v sanjah nisem predstavljal: da tako lepo govorijo slovensko in so tudi svoje otroke in vnuke naučili govoriti.“

Petek, 15. marca 2013, je bil tudi glasbeno obogaten z pevci vokalnega sestava Perpetuum Jazzile. Člani tega sestava so na mesečni turneji po Ameriki in so se tudi ustavili tu med rojaki in nam podali odličen koncert v dvorani clevelandske javne univerze. Petintrideset članska zasedba je prenočila v domovih rojakov, ki smo jih veselo sprejeli, saj so dobri in simpatični ljudje. Tudi tokrat sem naredil intervju za radijsko uro z Boštajnom Usenikom, managerjem skupine. Eno vprašanje se je naslonilo na ime skupine.

Člani te skupine imajo še vrsto koncertov, kot npr. od tu so odpotovali v Pittsburgh nato v New York, Chicago, Milwaukee in tako naprej. V glavnem, naporna eno mesečna turneja.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.