Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole

VIDEO: Kardinal Rode: Novi papež dobro pozna Slovence in Slovenijo

Slovenija | 15.03.2013, 00:06

Izvolitev papeža Frančiška je bila po besedah kardinala Franca Rodeta presenečenje. V pogovoru za naš radio je zaupal, da je bil kardinal Jorge Mario Bergoglio njegov favorit. Povedal je, da gre za človeka globoke vere in molitve. Novi sveti oče je po besedah kardinala Rodeta iskren in ponižen, a ima hkrati tudi voditeljske sposobnosti in odločno zagovarja svoja stališča.

Tudi kardinal Rode je v pogovoru za Radio Ognjišče spomnil, da je papež Frančišek prvi sveti oče po več kot tisoč letih, ki ni Evropejec. A po njegovem je razumljivo, da so se kardinali volivci odločili zanj. "Katoličani v Južni Ameriki predstavljajo skoraj polovico vseh katoličanov na svetu. Že dolgo so poudarjali, da bi morali imeti v centralnem uradu Cerkve, torej v Vatikanu, več ljudi, da bi morali biti bolje zastopani. Zdaj, ko imajo vrhovnega poglavarja iz svojih vrst, so zelo veseli," je dejal.

Kardinal Rode papeža Frančiška pozna že več kot 30 let. Leta 1970 ga je pripeljal tudi v Slovenijo, med drugim sta obiskala Bled. Povedal je, da sta se večkrat srečala tudi v argentinski prestolnici. Opozoril je tudi, o čemer smo že poročali, da so bili med njegovimi ožjimi sodelavci tudi slovenski duhovniki, eden njegovih pomožnih škofov v Buenos Airesu je naš rojak Vinko Bokalič. "Novi papež Frančišek je torej najbolj povezan s Slovenci od vseh zadnjih papežev." Novi papež je kardinala Rodeta po izvolitvi ob kratkem srečanju v Domu svete Marte v Vatikanu prosil, naj moli zanj po slovensko. "To pomeni, da je slovenska molitev zanj nekaj posebnega," je prepričan kardinal Rode.

Prvi nastopi svetega očeta Frančiška v javnosti so po njegovih besedah kazali njegovo preprostost in ponižnost. Kot je dodal, je bil zanimiv tudi papežev nagovor pri sveti maši s kardinali volivci. "Ponavadi je bil govor kardinalom volivcem programski govor, v katerem se naznani, kakšni bodo poudarki pontifikata. On pa je govoril kot rimski škof svojim duhovnikom, kar kardinali smo, saj smo člani rimskega klera. Nekateri so bili nekoliko presenečeni, drugi so rekli, da je to drug človek in ima drugačen slog ter da se bomo že privadili." Kardinal Rode verjame, da se novi papež zaveda, da ima podporo kardinalov, da zanj molijo in da mu bodo zvesti v službi, ki jo je sprejel.

Izjava kardinala Franca Rodeta ob izvolitvi papeža Frančiška

Konklave 2013 je bil proti pričakovanjem eden najkrajših v zgodovini Cerkve. Tudi kardinali nismo pričakovali tako naglega razpleta. Že v petem glasovanju je bil izvoljen nadškof iz Buenos Airesa kardinal Jorge Mario Bergoglio, ki si je, prvi v vrsti papežev, privzel ime Frančišek.

Novi papež dobro pozna Slovence in Slovenijo. Med našimi rojaki v Argentini so bili njegovi najožji sodelavci nekateri znameniti slovenski duhovniki, ki jih izredno ceni. Eden njegovih pomožnih škofov v Buenos Airesu je msgr. Vinko Bokalič, ki je slovenskega rodu. Bergoglio je med svojim potovanjem po Evropi leta 1970 obiskal tudi Slovenijo in bil teden dni gost pri lazaristih na Maistrovi ulici v Ljubljani.

Frančišek je v petstoletni zgodovini jezuitskega reda prvi papež iz Družbe Jezusove, res da nekoliko atipičen, vendar zvest karizmi sv. Ignacija Lojolskega. Preseneča dejstvo, da si je kot papež izbral ime asiškega ubožca kot vzora pravega Kristusovega učenca, preprostega in ponižnega pričevalca evangelija. Morda je to napoved presenetljivih novosti v njegovem pontifikatu, kot nakazujejo že nekateri prvi poudarki. Ta pontifikat bo v znamenju skromnosti, ponižnosti, preprostosti. A tudi odločnosti in svobode pred zunanjimi pritiski, kakor je to pokazal kot nadškof.

Druga novost, ki se naznanja s prihodom novega papeža, je njegovo zemljepisno poreklo. Prihaja namreč iz Latinske Amerike, kjer živi skoraj polovica vseh katoličanov. Z njegovo izvolitvijo je kardinalski zbor želel opozoriti na univerzalnost Cerkve in na odprtost do vseh narodov. Znano je, da ima prav Latinska Amerika veliko socialnih problemov, predvsem zaradi neenakosti v družbi in revščine. V svojem dosedanjem delovanju je bil kard. Bergoglio glas ubogih in zatiranih, kar bo kot svojo skrb kot papež Frančišek razširil na ves svet.

Preden se je v četrtek zjutraj odpeljal proti baziliki Marije Velike, da se priporoči varstvu Božje Matere, mi je ob kratkem srečanju v Domu sv. Marte v Vatikanu dejal: »Rece por mi en esloveno. (Moli zame po slovensko.)«

To prošnjo razumem kot neposredno vabilo vsem nam, da novega papeža, ki sta mu Slovenija in slovenski narod pri srcu, podpiramo v molitvi pri izvrševanju njegovega poslanstva.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...