Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
škof  Vinko Bokalič Iglič na Radiu Ognjišče (foto: ARO)
škof Vinko Bokalič Iglič na Radiu Ognjišče

Škof Bokalič o svojem ordinariju, papežu Frančišku

Slovenija | 14.03.2013, 17:50

Med tesnimi sodelavci novega papeža Frančiška je bil zadnja leta naš rojak, pomožni škof v Buenos Airesu msgr. Vinko Bokalič. Pred tremi leti, 15. marca 2010, ga je na to mesto imenoval Benedikt XVI., v škofa pa ga je 29. maja istega leta posvetil sedanji papež, takratni kardinal Jorge Mario Bergoglio.

Škof Vinko Bokalič, ki je s petimi sobrati v škofovski službi doslej pomagal kardinalu Jorgeu Mariu Bergoglii pri vodenju nadškofije v prestolnici Argentine, je v pogovoru za Radio Ognjišče povedal, kako so sprejeli imenovanje in kako je sam doživljal sedanjega papeža v vlogi svojega nadškofa.

Argentince je novica novem papežu, njihovem rojaku, presenetila sredi delovnega dne. Njegov pomožni škof Vinko Bokalič je bil v tistem trenutku na sestanku z duhovniki neke dekanije. Presenečeni in nadvse veseli so sprejeli odločitev konklava.

Sicer so pričakovali, da bo kardinal Bergoglio kmalu dobil naslednika na sedežu buenosaireške nadškofije, saj je ob dopolnjenem 75. letu starosti ponudil svoj odstop, čeprav je še dokaj zdrav in bister. Škof Bokalič je povedal, da so tudi verniki nadškofije z navdušenjem pozdravili njegovo izvolitev in se množično napotili v katedralo, da bi se Bogu zahvalili zanj. O papežu Frančišku je škof Bokalič povedal, da se je vedno zavzemal za apostolsko in misijonsko usmerjenost Cerkve ter k temu spodbujal tudi svoje škofe in duhovnike. Pogosto in rad je bil med ljudmi, obiskoval je svoje župnije, bolnišnice, šole, zapore, sirotišnice in se zavzemal za uboge. Naredil je marsikaj dobrega za svojo nadškofijo, za Argentince. Škof Bokalič je prepričan, da bo zdaj s svojimi darovi služil vesoljni Cerkvi. Bil je preprost, človek akcije, nezanimiv za medije, predvsem predan evangeliju in Jezusovemu naročilu: „Pojdite po vsem svetu ...!“

Kdo je škof Bokalič?

Vinko Bokalič Iglič se je rodil 11. junija 1952 v Buenos Airesu, staršema: Vinku (rojenemu v Mengšu) in Pavli Iglič (rojeni v Brdu pri Lukovici) ki sta v Argentino prišla leta 1949. Osnovno šolo je obiskoval pri šolskih sestrah v Lanusu; srednjo pa pri lazaristih v Escobarju pri Buenos Airesu. K lazaristom je vstopil 1. marca leta 1970, zaobljube je izrekel 5. junija 1976. Študij filozofije je opravil pri jezuitih, teologijo pa je dokončal na katoliški univerzi (UCA) v Buenos Airesu. V duhovnika je bil posvečen 1. aprila 1978.

Prva leta duhovništva je posvetil pastorali mladih. Več let (od 1983 do 1990, od 1997 do 2000) je bil vzgojitelj bogoslovcev, med letoma 1991 in 1994 je bil župnik župnije Brezmadežne s čudodelno svetinjo, od 1994 do 1997 župnik v mestu Cordoba ter na misijonski župniji v mestu Goya, provinca Corrinetes. Od leta 2008 se je posvečal ljudskim misijonom.

Znotraj Misijonske družbe lazaristov je opravljal službo ravnatelja notranjega semenišča v letih 1987-1990 in 1997-2000, provincialnega svetovalca 1987-1993 in 1997-2003 ter vizitatorja-provinciala argentinske province (2003-2009). Pred imenovanjem za škofa je bil kaplan v svetišču Brezmadežne s Čudodelno svetinjo v Buenos Airesu.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.