Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
... daj nam danes naš vsakdanji kruh ... (foto: Rok Mihevc)
... daj nam danes naš vsakdanji kruh ...

Pobuda za spoštljiv odnos do hrane: think, eat, save

Slovenija | 23.01.2013, 09:25 Tone Gorjup

Združeni narodi so sprožili kampanjo, s katero želijo zmanjšati količino hrane, ki konča v smeteh. Pobuda, z naslovom „razmisli, jej in prihrani“, želi nagovoriti potrošnike, prehrambeno industrijo in vodstva držav po vsem svetu. Njen cilj je: spremeniti odnos do hrane, še zlasti do tiste, ki jo zavržemo.

Po podatkih Združenih narodov vsako leto zavržemo 1,3 milijarde ton hrane, kar je štirikrat več, ko bi je potrebovali za odpravo lakote. Vodja Programa za okolje (UNEP) Achim Steiner opozarja, da države v razvoju precej hrane izgubijo zaradi neučinkovitosti pri žetvi ali slabega skladiščenja. V razvitih državah medtem še užitna sadje in zelenjava pristaneta v smeteh zaradi nenavadne oblike ali barve, hrano pa se meče stran tudi zaradi prekomerne potrošnje. Po mnenju Steinerja je to nesprejemljivo z ekonomskega, okoljskega in etičnega vidika. Generalni direktor Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO) Graziano De Silva pa dodaja, da bi lahko s hrano, ki v razvitih državah konča v smeteh - približno 300 milijonov ton letno - nahranili 870 milijonov lačnih po svetu. Potrošniki v Evropi, Severni Ameriki in Oceaniji zmečejo v smeti med 95 in 115 kilogrami hrane na prebivalca na leto, medtem ko je ta številka pri prebivalcih podsaharske Afrike ter južne in jugovzhodne Azije le med šestimi in enajstimi kilogrami.

Združeni narodi so odprli posebno spletno stran thinkeatsave.org, katere namen je osveščanje ljudi o tem problemu. Na njej je med drugim mogoče najti nasvete potrošnikom, kako se upreti marketinškim trikom, da bi kupili več hrane, kot je potrebujemo, in predloge restavracijam, kako povečati prožnost pri velikosti obrokov.

Vir: STA, thinkeatsave.org; več ...

Slovenija, Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.