Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Slovenska zastava (foto: ARO)
Slovenska zastava | (foto: ARO)

Mineva 18 let od priznanja samostojnosti Slovenije s strani Svetega Sedeža

Slovenija | 13.01.2010, 17:00

V kratki zgodovini samostojne Slovenije je današnji dan zapisan z „veliko začetnico“. Sveti sedež je namreč 13. januarja 1992 priznal Republiko Slovenijo. Ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar je ob tem dal posebno izjavo: »Izredno smo veseli, da je Vatikan ... pred drugimi državami priznal samostojni državi Slovenijo in Hrvaško …. Prepričani smo, da bo vatikansko mednarodno priznanje samostojne države Slovenije imelo močan vpliv na druge države ... Pričakujemo, da se bodo končno 15. januarja 1992 izpolnile tudi vse druge obljube mednarodnega priznanja.« je dejal nadškof Šuštar.

Pot do priznanja ni bila samoumevna, ampak je pri tem pomembno vlogo odigrala posebna naklonjenost papeža Janeza Pavla II. do slovenskega naroda. To je pred leti potrdil tudi nekdanji begorajski nadškof Franc Perko, ki se je potí do priznanja Slovenije spominjal z besedami: „Jaz se spominjam, da so bili takrat, ko se je leta 91 začela ta samostojnost uresničevati, diplomatski krogi v Beogradu v začetku zelo nenaklonjeni tej ideji, tudi Vatikan.“

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...