Ljubljana, sobota, 24. avgust 2019, 06:30

Zbirni pogled na vsebine letošnjega radijskega misijona

Letošnji radijski misijon se je odvijal pod naslovom "Cerkev je mlada", ki je zaznamovalo tudi prvi nedeljski dan. V posameznih dneh, ki so sledili, pa so misijonski nagovori in pogovori odpirali še širši pogled na to temo:

  • Je bil Bog kdaj najstnik?
  • Kako naj oznanjam veselje, ko pa je toliko škandalov?
  • Tudi jaz bom enkrat star ali poljubiti svoja leta.
  • V primerjavi z drugimi sem kar v redu!
  • Bolniki so del telesa Cerkve ali Ko zbolijo mlad.

Naj misijon odmeva!


VIDEO: Naj odmeva: Bog me ljubi!

Upam, da so nam dnevi letošnjega misijona pomagali, da smo bolj živo začutili, da vse, česar se Bog dotakne, postaja mlado in polno življenja. To je bila ena od misli, ki smo jo lahko slišali v zadnjem dnevu letošnjega radijskega misijona. Zaključili pa smo ga z globokim doživetjem večernega misijonskega pogovora, v katerem smo lahko prisluhnili štirim pretresljivim zgodbam o "izgubljenosti in najdenosti."


VIDEO: Nadškof Cvikl: Nihče ne pade tako nizko, da ne bi mogel vstati

Kot sinodalni oče in udeleženec sinode o mladih, je v osrednjem misijonskem nagovoru zadnjega dne o temi: »Bil sem izgubljen in Si me našel,« razmišljal mariborski nadškof Alojzij Cvikl.


Večnost bo prekratka, da bi se Bogu zahvalil za vse, kar je storil zame

V življenju sem iskal smisel. Spraševal sem se zakaj živim, od kod je ta svet, kaj delam na tem svetu. Namreč, moja družina s katere izhajam, ni bila verna in tako sem smisel iskal vsepovsod.


VIDEO: 6. misijonski večer: Premalo smo velikonočni kristjani

6. misijonski večer je bil v znamenju pogovora o bolnih, umirajočih in upanju, ki ga imamo kristjani. Na večno življenje. Z nami je bil p. Toni Brinjovc, ki ima kar nekaj izkušenj z mladimi in bolnimi. Veliko pa je bilo klicev poslušalk in poslušalcev.


VIDEO: Bolezen je rodovitno polje

»Bolniki so del telesa Cerkve ali ko zbolijo mladi« je nosilna tema 6. dne Radijskega misijona, o kateri je v misijonskem nagovoru razmišljal p. Toni Brinjovc, ki je nekaj let delal kot bolniški duhovnik.


Mladi bolniki: Ko odrežeš cvetočo vejo na drevesu...

V letošnjem Radijskem misijonu izpostavljamo življenje. Kako o njem govoriti ob bolezni, smo v Svetovalnici povprašali s. Emanuelo Žerdin, ki je medicinska redovna sestra.


Bog, ki je trpel…

Ljudje so izdelali zelo različne podobe svojih bogov – od zlatih ležečih kipov do napisanih besed ali virtualnih podob… V Katoliški Cerkvi je drugače – imamo Boga, ki je postal človek in ga zato prikazujemo kot človeka – kot otroka, odraslega in tistega, ki je zaradi nas umrl na križu.


VIDEO: 5. misijonski večer: Spoved je pustolovščina!

Prevečkrat si Boga predstavljamo kot hudega sodnika, zato se zdi, da prav zaradi tega težje pristopimo k zakramentu sprave. Tudi mislimo si, da smo še kar v redu v primerjavi z drugimi. Da bi se lažje odločili za spoved, smo 5. dan Radijskega misijona posvetili prav pripravi nanjo. O pomenu podobe Boga so se pogovarjali Ana Vanessa Bogataj, Nikolaj Candellari, Martin Robba in kapucin br. Jaro Knežević.


V petek tudi letos spovedni dan

Veseli nas, ker se je tudi letos na našo prošnjo odzvalo precej duhovnikov in redovnikov in bo v petek, na predzadnji dan letošnjega radijskega misijona, v veliko cerkvah po Sloveniji  priložnost za sprejem zakramenta svete spovedi. Končni odgovor na povabilo k spreobrnitvi je prav v koraku priznanja in obžalovanja grehov ter sprejem zakramentalne milosti, ko Bog po duhovniku spregovori odrešujoče besede: "Tvoji grehi so odpuščeni, pojdi v miru!"


VIDEO: Jezus te resnično gleda, a ne kot doberman

»Oh, to primerjanje z drugimi … Oh, ta potreba, da sami sebi dajemo vrednost in se povzdigujemo nad druge … Od kod ta skušnjava, da bi o drugih govoril slabo, da bi se sam vsaj za hip počutil boljšega … Le od kod je v meni strah, da nisem vreden ljubezni in da moram sam poskrbeti zase …« V osrednjem misijonskem nagovoru 5. dne je razmišljal br. Jaro Knežecić.


Sem kar v redu! Ubil nisem nikogar in redno hodim k maši...

Ob naslovu 5. misijonskega dne »V primerjavi z drugimi sem kar v redu« je duhovnik dr. Roman Globokar spregovoril o zakramentu spovedi. Nanj je potrebno gledati kot na dar človeku, saj mu pomaga naravnati življenje v pravo smer.


Resnica ne potrebuje kamenja, da bi se z njim branila

Ob pomembnih trenutkih življenja radi pomislimo na naše osebno stanje, kako je z nami. In če se morda pripravljamo na srečanje z Bogom, zakrament spovedi, ko v vsej svoji iskrenosti stojimo pred njim, se tudi zavedamo njegove dobrote in ljubezni, ki nas vabi k sebi.


VIDEO: Misijonski pogovorni večer: Vse nas čaka starost!

Ob tem naslovu lahko kdo začuti tudi nelagodje, strah, nekaj, kar radi odrivamo, je med drugim v uvodu v pogovor naglasil Jure sešek, ki je vodil nocojšnji pogovor. "Občutja so različna. Veš da to pride in je potrebno sprejeti. Najboljše pa je to sprejemati iz dneva v dan, ker je "dnevu dovolj njegova lastna teža!"," pa je menila gospa Nada in omenila izkušnjo slovesa mame, ki jo je zaznamovala in ji dala misliti.


VIDEO: P. Rupnik: Gube so lepe, ker so zgodovina našega izročanja ljubezni

Cerkev velikokrat skušajo slikati kot starko, kot ustanovo, kjer je vedno manj mladih. A že različna srečanja in skupnosti potrjujejo ravno nasprotno. Kako napetost med starostjo in mladostjo Cerkve doživlja p. Marko Ivan Rupnik, smo lahko prisluhnili v osrednjem misijonskem nagovoru 4. dne na temo »Tudi jaz bom enkrat star ali poljubiti svoja leta«.


Tudi stara mama, ki posluša Sv. Duha, je mlada in priča Cerkve

Tudi jaz bom enkrat star ali »poljubiti svoja leta«, je naslov 4. dne Radijskega misijona. O tem smo razmišljali tudi v Svetovalnici, v kateri sta sodelovali uršulinki s. Božena Kutner in s. Marjeta Pia Cevc, ki sta glede mladosti Cerkve optimistični.


Bolj ko je moj danes duhovno živ, bolj bo moj jutri osmišljen

Pred časom je po omrežju krožil video posnetek, na katerem so policisti v nekem mestu ustavljali starejše ljudi, govoreč, da ne smejo hoditi naokrog, ker s svojo navzočnostjo, s svojo starostjo strašijo mlade. Ne vem, ali je bil dogodek resničen, bolj je kazalo na montažo, a vseeno je v tem sporočilu precej resnice.


Radijski misijon prižiga luči, ki svet kažejo v drugačni podobi

Teden radijskega misijona je tudi za nas radijce poseben, posvečen čas. Teden pred cvetno nedeljo je že 14 let zapored vrhunec našega poslanstva in dela.


3. misijonski večer: Treba je reči DA upanju!

Mladi znajo odpustiti, razumejo kaj pomeni delati napake, ker tudi sami delajo napake. Vse kar hočejo je pristnost, razumejo, da smo človeški, da smo ljudje. To česar ne prenesejo je hinavščina in ustvarjanje nekega vtisa samo zato, da bi nekaj izpadlo dobro.


VIDEO: Cestnik o škandalih: Odreči se lepi fasadi in več postoriti za notranjo snago

P. Branka Cestnika ni potrebno posebej predstavljati, saj je naš reden gost. V današnjem misijonskem nagovoru 3. dne je spregovoril tudi o zmagovitem upanju, kot je naslovil enega od poglavij nagovora. Naslova razmišljanja je »Kako naj oznanjam veselje, »ko pa je toliko škandalov?«


Kristjani nismo klub popolnih

Kako oznanjati, ko pa je toliko škandalov? Kako verovati, ko pa so kristjani taki in taki? Kaj storiti, ko se čutim prizadet? Ali so v Cerkvi, v cerkvenih skupinah in službah popolni ljudje ali svetniki? Kdaj naj obupamo oz. odpademo? Če so nas razočarali duhovniki, ali nas bo razočaral tudi Jezus? Kako je možno, da so vsi ti škandali, pohujšanja in sramote del božje previdnosti?


Martin Golob: Če bi Cerkev vodil človek, bi že zdavnaj potonila

Moram povedati, da v trebuhu čutim tremo, a naj Bog govori po meni in naj besede vsadi v vaše srce. Danes imamo eno lepo temo in sicer »Kako oznanjati veselje, ko pa je toliko škandalov?«.


VIDEO: Jezusu ni bilo treba biti "top"

Po drugem misijonskem večeru bi že lahko rekli, pa še kako je Cerkev mlada! Koliko bogastva in globine se je čutilo v vseh odgovorih župnika Saše Mugerlija ter »štiriperesne deteljice« vseh katoliških gimnazij, Ane, Danijela, Tomaža in Mateja.


VIDEO: Tudi ko ušpičim neumnost, me za mizo vedno čaka krožnik mineštre

Verjetno si težko predstavljamo, vendar tudi božji sin je bil najstnik. To je lahko tolažba za starše, ki se danes soočajo z burnim obdobjem njihovega otroka. A ta čas je čas za spremembe pogledov tudi pri njih. V drugem dnevu Radijskega misijona je Sašo Mugerli, župnik v Šempetru pri Gorici, razmišljal na temo »Je bil Bog kdaj najstnik?«.


Je dovolj, če smo samo oporna palica ob mladi jablani?

Starši in vzgojitelji naj bi bili podobni grmovju, je v Svetovalnici drugega dne Radijskega misijona, v katerem se sprašujemo, če je bil Bog kdaj najstnik, slikovito ponazoril misijonar p. Primož Jakop.


P. Primož Jakop: V Bogu je in vedno bo nekaj najstniškega

Je bil Bog kdaj najstnik? Ko sem to vprašanje postavil 10-letni družinski prijateljici, ki dobro pozna Jezusa, me je opozorila, da če govorim o njem, zagotovo ne smem reči, da je bil tipičen najstnik, ker za njega vemo, da je bil brez greha.


Večerni misijonski pogovor: Je Cerkev mlada?

"Pustil nam je! Ni bil tisti, ki je rekel, JAZ imam vizijo, JAZ imam teme... Glavna stvar, ki jo je naredil: Pustil nam je! Pa bil je z nami! Dal nam je proste roke, rekel nam je, da je farovž naš dom. "Tukaj sem z vami, hočem biti z vami! Rad sem z vami!" Ni bil on tisti, ki bi moral vse narediti. Preprosto pustil nam je!"


Zapusti udobnost kavča in obuj gojzarje za napore življenja

Mladi predvsem potrebujejo trdne odrasle, ki bi jim stali ob strani, ki bi v njih prebudili najbolj notranja hrepenenja in bi hodili z njimi po poti odkrivanja njihove lastne življenjske poklicanosti. To je ena od ključnih nalog Cerkve, če želi ostati mlada, v današnji misijonski rubriki »Drugi pogled« razmišlja duhovnik Tone Česen.


VIDEO: Filipinski kardinal začel Radijski misijon 2019: Evangelij premore večno mladost!

Velikokrat Cerkev skušajo slikati kot starko, kot institucijo, kjer je vedno manj mladih. Pa vendar različna srečanja in skupnosti potrjujejo ravno nasprotno. Filipinski kardinal Luis Antonio Tagle je v prvem misijonskem nagovoru spregovoril o doživljanju napetosti med mladostjo in starostjo Cerkve.


Začenjamo Radijski misijon 2019

Popoldne ob 17.00 ga bo z osrednjim misijonskim nagovorom na temo "Cerkev je mlada", odprl izjemen filipinski kardinal Luis Antonio Tagle. Vsak dan boste poleg glavnemu misijonskemu nagovoru lahko prisluhnili še "Drugemu pogledu", večeri pirnašajo Misijonske pogovore, v katerih vas vabimo, da sodelujete s svojimi mnenji in vprašanji, vsak večer pa bo misijonska sveta maša v frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani. Letos jo bodo s sodelovanjem zaznamovalo pet skupin, ki izvajajo sodobno krščansko glasbo.


Peli in igrali bodo...

Sodobna krščanska glasba je v zadnjih letih dobila pomembno težo pri bogoslužjih. V njej so pomembna predvsem globoka sporočilna besedila, ki povzdigujejo Boga. Tudi zato smo v letošnjem Radijskem misijonu, ki nosi naslov »Cerkev je mlada«, izbrali nekaj skupin, ki bodo pri svetih mašah v frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja nagovarjali s svojimi pesmimi.


Neomejen in zastonj prenos božjih podatkov!

"Kaj je lahko bolj prijetnega, kot srečanje s človekom, ki ti ob skodelici kave zaupa svoje lepe spomine na prehojeno življenjsko pot, ko ti zaupa ves postopek kompostiranja in predelave svojih duševnih korenin?" Marjeta Debevec, 43 let, razmišlja na naslov Radijskega misijona "Cerkev je mlada".


Med pridigo sem opazovala zdolgočasene obraze mladih...

Kako Cerkev danes doživljajo mladi? Jo poznajo? Jo čutijo? Kaj bi spremenili, da bi jo še bolj živeli? Pred Radijskim misijonom, ki je čisto blizu, so na temo »Cerkev je mlada«, razmišljali Alison, Peter in Matija.


Največ misijonarjev v zgodovini radijskih misijonov

Spoznajte naše misijonarje, ki vas bodo nagovarjali na letošnjem radijskem misijonu, ki bo od nedelje 7. aprila, do sobote, 13. aprila. Priložnosti, da jim prisluhnete bo veliko, v osrednjem Misijonskem nagovoru, Drugem pogledu, Svetovalnici ali pa v večernem Pogovoru v živo. Vsak dan bo na voljo tudi duhovnik za osebni pogovor po telefonu.


Papež lahko zbere več ljudi kot slavni pevci

Radijski misijon na Radiu Ognjišče bo letos v nedeljo, 7. aprila, odprl 61-letni filipinski kardinal Luis Antonio Tagle. Ko ga je papež Benedikt XVI. leta 2012 imenoval za kardinala, je bil drugi najmlajši kardinal na svetu. Nekateri mediji so ga med konklavom leta 2013 označili celo kot možnega Petrovega naslednika.