Ljubljana, nedelja, 21. januar 2018, 11:34

Zbirni pogled na vsebine 12. radijskega misijona

Letošnji radijski misijon so vodili lazaristi, ki jih je ustanovil sv. Vincencij Pavelski. On je pred 400 leti začutil, da ljudje včasih potrebujejo močnejšo duhovno spodbudo, zato je razvil obliko misijona, ki ni sestavljena le iz oznanjevanja, ampak spodbuja tudi k molitvi, premišljevanju in prejemanju zakramentov, predvsem pa k spreobrnitvi.


Nadškof Stres ob sklepu radijskega misijona: Dobro in usmiljeno je lahko samo živo človeško srce

Popoldne smo s slovesno sveto mašo sklenili letošnji 12. radijski misijon, ki smo ga pripravili v sodelovanju z Misijonsko družbo lazaristov ob 400. letnici njihove karizme. Bogoslužje smo prenašali iz cerkve Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani. Somaševanje ob navzočnosti relikvije sv. Vincencija Pavelskega je vodil nadškof Anton Stres.


Novo življenje bom torej živel jaz, toda drugače!

Sklepni misijonski nagovor je pripravil kardinal dr. Franc Rode, tudi sam lazarist. Opozoril je na dejstvo, da človeku "smrt ne gre v račun, ni samoumevna, smrt ni naravna" in opozoril na dejstva novega življenja.


Srečati se z Zmagovalcem nad smrtjo

Na soboto pred Cvetno nedeljo zaključujemo letošnji 12. radijski misijon, ki smo ga pripravili v sodelovanju z Misijonsko družbo lazaristov ob 400. letnici njihove karizme, ki je prav v vodenju župnijskih misijonov. Tudi geslo letošnjega misijona "Poslal me je oznanjat evangelij ubogim" je geslo Misijonske družbe lazaristov.


Naj misijonski čas prežene temine srca

Tema današnjega razmišljanja v radijskem misijonu je: Zatajevanje-premagovanje, spoznanje grešnosti in odpuščanje grehov, sveta spoved. Popoldanski misijonar lazarist Anton Pust je spodbudil, da bi odprli srca Božji milosti. Misijon je čas veselja in prenove. Naj prežene temine srca…


Ko dobiš vabilo najimenitnejše osebe

Današnji dan radijskega misijona je posvečen zakramentu sprave, sveti spovedi. Tomaž Mavrič, generalni superior Misijonske družbe lazaristov, jo je poimenoval kot Jezusovo vabilo vsakemu izmed nas na osebno srečanje. Bomo na to srečanje odgovorili?


Misijonska svetovalnica: Spoved je osebno srečanje z Bogom

K misijonu vedno spada tudi zakrament svete spovedi in tudi zato smo v tokratni svetovalnici govorili o njej. Naš sogovornik je bil strokovnjak na področju cerkvenega prava, frančiškan, pater dr. Viktor Papež.


Vabljeni k zakramentu sprave!

Danes, na predzadnji dan letošnjega radijskega misijona, je v veliko cerkvah po Sloveniji do večera priložnost za sprejem zakramenta svete spovedi. Končni odgovor na povabilo k spreobrnitvi je prav v koraku priznanja in obžalovanja grehov ter sprejem zakramentalne milosti, ko Bog po duhovniku spregovori odrešujoče besede: "Tvoji grehi so odpuščeni, pojdi v miru!"


Živimo zavzeto, sočutno in požrtvovalno!

Lazarist Vlado Bizant je v uvodu misijonskega nagovora petega dne letošnjega radijskega misijona najprej komentiral različna stališča, ki jih v odnosu do življenja velikokrat slišimo v vsakdanjih pogovorih in so tudi del naših korenin. Od pregovora "Dobrota je sirota!" do misli Pridigarja, ki ugotovi, da "Ni sreče v človeku!" in znanih verzov našega največjega pesnika Prešerna, ki za zagrenjenost nad življenjskimi poskusi predlaga "...vince, ki utopi vse skrbi!". Nato pa se je ustavil ob drugačnem zgledu Vincencija Pavelskega, ki se je zavestno vsak dan znova odločal za proaktivni odnos do daru življenja, pa četudi prinaša tudi preizkušnje in trpljenje. Pri tem pa je prisegal na "zdravo kmečko pamet" in redno molitveno in zakramentalno življenje.


Poslal me je oznanjat evangelij ubogim

Prvi misijonski nagovor je pripravil gospod Franc Rataj. Naslov pod katerim je pripravil svoje razmišljanje se glasi »Goreče – brez molitve in zakramentov ni polnosti življenja«.


Misijonska svetovalnica: Brez osebne molitve je evharistija navaden čips

V četrtkovi misijonski svetovalnici smo govorili o molitvi, o tem zakaj moliti, kakšni so načini in koliko časa posvetiti Bogu. Z nami je bil župnik iz župnije Sv. Križ – Žale, Alek Zwitter.


S križem si delimo veselje in žalost

Četrti dan radijskega misijona nas je v osrednjem popoldanskem govoru nagovarjal lazarist prof. dr. Stanko Gerjolj, ki je razmišljal o križu. Križ je odprto geometrijsko znamenje. Razteza se v štiri smeri in se pravzaprav nikjer ne konča. Ta njegova odprtost nosi v sebi tudi široko paleto vsebinskih in komunikacijskih sporočil. Je prvo znamenje, ki ga podelimo novorojenčku in zadnje, s katerim se v krščanski kulturi od bližnjega poslovimo.


Sprijazniti se s trpljenjem? To me ne prepriča!

Dopoldanski misijonar Jože Zupančič se je ustavil ob razmišljanju o križu, ki stoji v sredini naslova današnjega misijonskega dne. Ob tej besedi lahko najprej pomislimo na krščanski simbol, znamenje odrešenja in dokaz Božje ljubezni. Poleg tega pa beseda križ v vsakdanji govorici pomeni tudi trpljenje, težava, skrb, bolezen, starost in tudi smrt. Je dovolj, če kdo reče, da se je treba pač sprijazniti s trpljenjem ali celo vdati se? Takšni nasveti, pravi lazarist Zupančič, me niso prepričali. Prav tako ne morejo pomagati prazne in površne besede tolažbe. Duhovni pisatelj Pronzato je zapisal: »Ni revnejšega bitja kot človek, ki misli, da more do dna razumeti bolečino bližnjega.« Kaj nam ostane ob trpečem človeku? Molk in tiha navzočnost, ki daje čutiti, da trpečemu želimo biti blizu.


Misijonska svetovalnica: Vsak dan obnavljajmo svojo željo po večnosti

Četrti dan radijskega misijona razmišljamo pod geslom »Sprejem križa je začetek odrešenja«. O tem kaj je križ, kaj pomeni sprejeti ga in zakaj človek potrebuje odrešenje, smo govorili v tokratni misijoni svetovalnici z župnikom iz Blagovice, Janezom Rusom.


Stopimo na pot ponižnosti

Lazarist dr. Peter Žakelj je v popoldanskem nagovoru razmišljal »O ponižnosti in o grehu«. Slišali smo, da danes ni ravno moderno govoriti o ponižnosti in o grehu. Najbrž je za marsikoga to preživeta tema, nekaj kar je bilo odraz določene pretekle dobe, ki smo jo presegli. Tako se zgodi, da celo v Cerkvi vernik dobi vtis, da je ponižnost lastnost šibkih in nepomembnih, besedo greh pa celo duhovniki radi zamenjajo z besedo napaka.


Tujec sem bil in ste me sprejeli! Pod kakšnimi pogoji?

Smo v tednu radijskega misijona, ki ga ob 400-letnici karizme sv. Vincencija Pavelskega vodijo lazaristi. "Tujec sem bil in ste me sprejeli", nam v tem vincencijanskem letu polagajo na srce člani te velike družine. Kako pomenljivo geslo v današnjem vse bolj nemirnem svetu. Mogoče zdaj že obračate z očmi, da boste morali spet poslušati o tem, kako je treba sprejemati begunce in migrante. No, delno imate prav, a ne povsem. Opozoriti želim na sporočilnost tega leta v povezavi z aktualnim begunsko-migranstkim dogajanjem, kot si ga razlagam sam.


Misijonska svetovalnica: Težko je iti k spovedi, od nje pa mnogo lažje

Tretji dan radijskega misijona nosi naslov Ko se v šibkosti odpremo, vstopi Gospod«. Dotika se tudi naše grešnosti in usmiljenja, ki nas opere greha in nam pomaga stopiti na pravo pot. V tokratni misijonski svetovalnici smo se pogovarjali z duhovnikom dr. Karlom Geržanom.


Ko se v šibkosti odpremo, vstopi Gospod

Lazarist Tilen Prinčič je pripravil dopoldanski govor v tretjem dnevu letošnjega radijskega misijona. Razmišljal je o ponižnosti. Božja volja je, da smo to, kar smo, in da nagovarjamo s talenti, ki jih imamo in tudi s tistimi, ki jih nimamo. S tem, kar smo in tudi s tem, kar še nismo. To je skrivnost. Bog naredi iz našega pomanjkanja velike stvari.


Misijonska svetovalnica: Je vera dolžnost ali priložnost?

Misijonske Svetovalnice v tem tednu so vsebinsko drugačne kot sicer. Ustavljamo se pri geslu radijskega misijona »Poslal me je, da oznanim blagovest ubogim« in vsak dan razmišljamo o drugačnih temah. Danes smo se vprašali, ali je res, da Boga lahko razume vsak in je to bistvo vere. Naš sogovornik je bil teolog in lazarist, dr. Stanko Gerjolj.


Spored 12. radijskega misijona

Letošnji misijon se bo, do sobote 8. aprila, odvijal pod geslom „Poslal me je, da oznanim blagovest ubogim“, ob 400. letnici vincencijanske karizme pa ga vodijo lazaristi.


Vera nujno vodi k ljubezni do bližnjega!

Uvodni nagovor 12. radijskega misijona, ki ga letos, ob 400-letnici karizme sv. Vincencija Pavelskega radijci pripravljamo v sodelovanju z lazaristi, je popoldne ob 17. uri pripravil nadškof dr. Anton Stres. V njem je posebej podčrtal nujnost posnemanja Jezusa Kristusa v njegovi ljubezni do ubogih, ki mora biti jedro krščanstva in prizadevanj Cerkve.


Na tiho nedeljo začenjamo 12. radijski misijon

Tiho nedeljo in tihi teden, ki ji sledi, bo na naših valovih zaznamoval 12. radijski misijon, kot posebna oblika duhovne poglobitve pred praznikom Gospodovega vstajenja, na katerega se pripravljamo v štiridesetdnevnem postnem času. Kaj lahko pričakujemo od njega?