Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Hospic, umirajoči (foto: Pixabay)
Hospic, umirajoči | (foto: Pixabay)

Tatjana Fink: Marsikatera stiska družine se lahko v zadnjem obdobju življenja razreši

Novice | 06.05.2024, 13:12 Marjana Debevec

Začeli so teči roki za referendumska opravila za junijske posvetovalne referendume o samomoru s pomočjo, o uvedbi preferenčnega glasu ter o rabi konoplje. V javnosti najbolj buri duhovni prva tematika, ki zadeva človeka v zadnjem in najbolj ranljivem obdobju življenja.

Namesto, da bi ljudem ponudili dobro paliativno oskrbo, bližino in nego, je lažja pot izbrati samomor s pomočjo ali evtanazijo, poudarja stroka.

Predsednik Slovenske medicinske akademije dr. Pavel Poredoš je mnenja, da je gibanje Svoboda odločitev o sprejemu takšnega zakona raje prepustila ljudstvu, ker ne želi prevzemati odgovornosti, obenem pa bodo v stranki naredili vse, da bodo ljudstvo prepričali, da bo samomor s pomočjo sprejet.

Po njegovih besedah je čas pred referendumom v naši družbi kritičen čas. Dosedanje, po njegovih besedah kvazi ankete, so namreč pokazale, da 70 odstotkov prebivalcev evtanazijo podpira, čemur on ne verjame.

»Treba bo intenzivno delati na tem, da evtanazija ni rešitev za stiske umirajočih; da gre za umor ali asistenco pri samomoru, kar seveda ne more biti humano dejanje, ampak gre za uboj človeka

Dr. Pavel Poredoš
Dr. Pavel Poredoš © STA

Trpljenja se včasih bolj bojijo svojci

Vodja Ljubhospica Tatjana Fink pa je za naš radio poudarila, da ljudje v zadnjem obdobju življenja potrebujejo predvsem to, da jih srečamo kot ljudi in da nimajo občutka, da so nekomu v breme. Po njenih besedah se trpljenja večkrat bolj bojijo svojci, kot pa umirajoči.

»In tisti, ki se tako bojijo tega neznosnega trpljenja, ki vodi človeka v smrt in o katerem se v zadnjem času veliko govori v slovenski družbi, mislim, da niso nikoli bili zelo zraven nekega umirajočega človeka

Tatjana Fink
Tatjana Fink © Tanja Dominko

Moteče simptome bolezni je namreč mogoče v veliki meri olajšati, razlogi za trpljenje pa so lahko tudi duševne narave. V Ljubhospicu evtanaziji nasprotujejo, ker so prepričani, da je vedno še mogoče kaj več storiti za človeka.

»Da lahko mogoče marsikatero stisko, ki je v življenju pestila določeno družino, ubesedimo, da jih s tem razbremenimo, olajšamo, da si kaj odpustijo. In na koncu to, kar ostaja, ni več tisto moreče, ampak je nekaj, kar jih je osvobodilo,« je za naš radio še dejala Tatjana Fink, ki je prepričana, da človek potrebuje predvsem sočutje in bližino.

Novice
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...