Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dr. Bojana Beović v studiu (foto: ARO)
Dr. Bojana Beović v studiu | (foto: ARO)

Predsednica zdravniške zbornice dr. Beović za Radio Ognjišče o minulem mandatu in stavki zdravnikov

Slovenija | 18.04.2024, 16:27 Alen Salihović

Zakaj za določena področja v medicini vlada večje zanimanje, za nekatere specializacije, kot npr. za družinsko medicino, pa na razpisih ostaja prostih skoraj štiri petine mest? O tem smo se pogovarjali s predsednico Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojano Beović. Spregovorila je tudi o stavki zdravnikov, minulem delu na čelu zbornice in načrtih za naprej.

Predsednica zdravniške zbornice je uvodoma spregovorila o izzivih, s katerimi se sooča zdravniška stroka v Sloveniji. Spomnila je na pomanjkanje zanimanja mladih zdravnikov za specializacije, kot je družinska medicina, zaradi povečane obremenjenosti in administrativnih obveznosti, ki zmanjšujejo čas, namenjen pacientom. Poleg tega je omenila tudi težave pri zasedanju mest v specializacijah, kot so intenzivna in interna medicina, povezane z izzivi v delovnih razmerah v državnih ustanovah.

Na temo stavke zdravnikov in pogajanj med vlado in Fidesom pa je pozvala k resnemu premisleku k ohranitvi javnega zdravstva s kakovostnimi delovnimi pogoji za zdravnike. Dr. Beović poudarja pomen dialoga med vsemi vpletenimi stranmi.

Na koncu pogovora je, predsednica zdravniške zbornice spregovorila o svojem mandatu in načrtih za prihodnost, ki vključujejo zagotavljanje podpore in varnostne mreže za zdravnike, izpolnjevanje javnih nalog ter sodelovanje z odločevalci za izboljšave v zdravstvu.

Slovenija, Politika, Zdravstvo, Teme, Novice
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...