Avtorji: Katja Aljaž, mag. inženir arhitekt Matej Mejak, univerzitetni diplomirani inženir arhitekture, Janez Flerin, študent arhitekture (foto: Ministrstvo za solidarno prihodnost)
Avtorji: Katja Aljaž, mag. inženir arhitekt Matej Mejak, univerzitetni diplomirani inženir arhitekture, Janez Flerin, študent arhitekture | (foto: Ministrstvo za solidarno prihodnost)

Lastnikom v poplavah uničenih hiš na voljo 12 rešitev nadomestitvenih gradenj

Novice | 18.04.2024, 11:50 Marjana Debevec

Končan je arhitekturni natečaj za popoplavne nadomestitvene stanovanjske stavbe. Ministrstvo za solidarno prihodnost je rešitve poiskalo v sodelovanju z zbornico za arhitekturo in prostor. Rezultate so predstavili na dopoldanski novinarski konferenci.

Ministrstvo za solidarno prihodnost želi po besedah državnega sekretarja Klemna Ploštajnerja upravičencem do nadomestitvenih gradenj zaradi v lanskih ujmah uničenih hiš omogočiti izbiro doma, ki bo sodoben, finančno dostopen in kakovostno načrtovan.

»Cilj nadomestitvenih gradenj ni samo, da zagotovijo streho nad glavo, ampak predvsem, da zagotovijo tako kakovostno bivanje kot varnost nove lokacije, na kateri bodo ti objekti postavljeni, ter tudi, da se bodo kakovostno umeščali v prostor ter zagotovili trajnostni razvoj prostora,« je pojasnil ob današnji predstavitvi rezultatov arhitekturnega natečaja.

Umeščanje hiš v nestabilno okolje

Pri njegovi izvedbi je ministrstvo sodelovalo z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije. Predsednik Jernej Prijon je pojasnil, da imajo po izvedbi natečaja pred seboj odgovor stroke na vprašanje, kakšna naj bo individualna gradnja v slovenskem prostoru prihodnosti.

»Ta je vsekakor drugačna, kot so bile hiše, ki smo jih gradili v preteklosti. Danes moramo ob umeščanju in gradnji objektov odgovarjati na povsem nove standarde ohranjanja narave, družbene odgovornosti in dolgoročne vzdržnosti, in to z umeščanjem v okolje, ki je nestabilno in po zadnji naravni ujmi ponekod močno prizadeto,« je poudaril.

Trg pa bo odločil, kaj bo obstalo in če se bo to izkazalo za primerno, bo uporabno tudi za prihodnost, je še pojasnil.

Dvojček - Savinjska regija
Dvojček - Savinjska regija © Ministrstvo za solidarno prihodnost

Na prvem mestu varnost in odpornost na ekstremne vremenske pojave

Po besedah vodje službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjana Šefica je še vedno na prvem mestu varnost ljudi. »In seveda hkrati povečevanje odgovornosti posameznih območij, pa s tem seveda tudi celotne Slovenije na vse podnebne spremembe, ki se ta trenutek dogajajo in seveda tudi v smislu pričakovanja morebitnih nadaljnjih takšnih in podobnih ekstremnih vremenskih pojavov.«

Šefic je še pojasnil, da bodo cenitve objektov stekle naslednji ponedeljek.

Novice
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...