Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Slovenska zastava. (foto: Tamino Petelinšek/STA)
Slovenska zastava. | (foto: Tamino Petelinšek/STA)

Ali ponosno izobešate slovensko zastavo?

Slovenija | 05.04.2024, 14:19 Jernej Dragar

Ob začetku meseca slovenske zastave bodo v društvu Heraldica Slovenica odkrili novo spominsko obeležje na Trgu republike in izvedli tradicionalno menjavo zastave na Wolfovi ulici, kjer je obeležje slovenski zastavi.

»Že od leta 1989 praznujemo in se trudimo, da bi dan slovenske zastave zaživel. In to se je kar dobro prijelo v preteklih letih ter nas spodbudilo, da praznovanje dneva razširimo na celoten april,« je dejal Matija Kenda, predstavnik društva Heraldica.

Obeležje se nahaja na Wolfovi ulici, saj je tam Lovro Toman, eden prvih narodnih buditeljev, 7. aprila 1848 prvič izobesil slovensko narodno zastavo. Osrednja proslava v čast zastavi bo v nedeljo v Geometričnem središču Slovenije v Vačah.

Slovenija
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...