Rok MihevcRok Mihevc
Verniki na Trgu sv. Petra (foto: Vatican Media)
Verniki na Trgu sv. Petra | (foto: Vatican Media)

Število krščenih raste, število duhovnikov pa upada

Novice | 05.04.2024, 10:30 Marjana Debevec

Svetovno število krščenih se je v letu 2022 povečalo, zlasti v Afriki, medtem ko se je v primerjavi s preteklimi leti zmanjšalo število duhovniških in redovniških poklicev, je razvidno iz podatkov papeškega letopisa.

Število škofov se je povečalo na azijski in afriški celini, stalnih diakonov pa v Afriki, Aziji in Oceaniji.

Spodaj so informacije o nekaterih osnovnih vidikih Katoliške cerkve med letoma 2021 in 2022:

- Število krščenih katoličanov po vsem svetu se je povečalo s 1.376 milijonov leta 2021 na 1.390 milijonov leta 2022. Stopnja povečanja je odvisna od celine: medtem ko se je v Afriki število katoličanov povečalo s 265 na 273 milijonov, se v Evropi zdi situacija stabilna (leta 2021 in 2022 je bilo katoličanov 286 milijonov). V Ameriki in Aziji je rast katoličanov povsem v skladu z demografskim razvojem teh dveh celin. 

- število škofov se je v dveletnem obdobju 2021–2022 povečalo za 0,25 %, in sicer s 5340 na 5353. To gibanje rasti najdemo v Afriki in Aziji. Stabilno stanje je v Ameriki in v Oceaniji, medtem ko je v Evropi moč zaznati rahel upad;

- Leto 2022 zaznamuje nadaljnji upad števila duhovnikov v primerjavi s prejšnjim letom, s čimer se nadaljuje trend zmanjševanja, ki je značilen za leta od 2012. Če Afrika in Azija kažeta trajno povečanje njihovega števila in Amerika ostaja skoraj nespremenjena v tem pogledu, Evropa in Oceanija beležita zmanjšanje števila duhovnikov;

- število stalnih diakonov še naprej kaže pomembno evolucijsko dinamiko: število diakonov se je v letu 2022 povečalo za 2 % v primerjavi z datumom eno leto pred tem. 

Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...