Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Predsednik ZZS Borut Florjančič (foto: ZZS)
Predsednik ZZS Borut Florjančič | (foto: ZZS)

Dežela potrebuje podeželje

Kmetijstvo | 13.03.2024, 08:35 Robert Božič

V Portorožu se danes začenja letošnji kongres Zadružne zveze Slovenije. To tradicionalno dvodnevno srečanje zadružnikov bo prvi dan zaznamovano s trenutnimi izzivi, ki jih pred zadružnike postavljajo podnebne in geopolitične spremembe, nova evropska in nacionalna zakonodaja, globalizacija trgovine in zunanjetrgovinske politike Evropske unije, v drugem dnevu pa bodo govorili o kadrovskih izzivih na zadružnem področju.

»Da se bomo lahko z izzivi soočili, potrebujemo stabilno in predvidljivo poslovno okolje ter moramo biti prepoznani kot ključni deležniki, brez katerih ni prehoda v trajnostni prehranski sistem,« je pred začetkom kongresa za naš radio povedal predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič.

»Krepitev pogajalske moči kmetov v verigah oskrbe s hrano je eden ključnih ciljev zadružnega poslovnega modela, ki je v celoti v lasti, upravljanju in nadzoru kmetov samih. Da lahko kmetje s svojimi zadrugami to udejanjijo, moramo okrepiti kapacitete za zbiranje in skladiščenje ter dodajanje vrednosti svojim pridelkom,« so še prepričani na Zadružni zvezi Slovenije.

Danes bodo zadružniki predvidoma obravnavali tri sklope. Najprej bodo spregovorili o izzivu aktivne povezanosti vključno z ukrepi za spodbujanje povezovanja. Nato bodo prisluhnili gostom, ki bodo predstavili napovedi gospodarskega okolja, trende na kmetijskih trgih in pomembnosti poročanja o trajnosti. Pozno popoldne pa se bodo na predstavljenih izkušnjah iz sosednje Avstrije ustavili še ob izzivih označevanja porekla živil.

Jutrišnji, drugi dan kongresa pa bo v celoti namenjen kadrovskimi vsebinam, saj je od učinkovitega ekipnega dela odvisen tako uspeh posamezne zadruge kot tudi vsega zadružnega sistema.

Kmetijstvo
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...