Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tanja DominkoTanja Dominko
Bolniško maziljenje (foto: Rok Mihevc)
Bolniško maziljenje | (foto: Rok Mihevc)

Bolniško maziljenje: Saj še ne bom umrl!?

Oddaje | 08.02.2024, 10:21 s. Meta Potočnik

Smo v tednu pred svetovnim dnevom bolnikov, ki ga bomo obeležili 11. februarja na praznik Matere božje iz Lurda. V radijski katehezi za bolnike in starejše smo v januarju gostili bolniškega duhovnika, jezuita p. Ivana Hočevarja, ki duhovno oskrbuje UKC Maribor in Dom Danice Vogrinec na Pobrežju Pogovarjala sva se o zakramentu bolniškega maziljenja, ki ga Cerkev nudi bolnim za okrevanje in duhovno pomoč, umirajočim pa kot popotnico v novo življenje. V času, ki ni naklonjen bolnim in umirajočim, saj političnim odločevalcem pomenijo nepotreben strošek, je prav, da obiskovanje bolnikov in delitev zakramentov razumemo kakor plavanje proti toku kulture smrti.

Olje, dotik in bližina: temelji tega zakramenta

Jezus je oznanjal veselo novico z besedo, pa tudi z dejanji. Svojo besedo je potrjeval z raznimi znamenji in čudeži. Eno od pomembnih poslanstev, ki jih je Jezus imel, je ozdravljanje ljudi. Svojo pozornost je izkazoval bolnim in onemoglim. Med temi so bili hromi, gobavi, slepi, nemi. In še bi lahko naštevali. Pred nedavnim smo v cerkvi brali, kako je Gospod ozdravil stotnikovega služabnika, ki je mrtvouden ležal doma in zelo trpel. Potem smo premišljevali o dveh slepih, ki jih je Jezus ozdravil. Sam se rad spomnim krvotočne žene, ki se je dotaknila Jezusa in ozdravela. Jezusovo sočutje do bolnih gre tako daleč, da se poistoveti z njimi: »Bolan sem bil in ste me obiskali« (Mt 25,36).

Bolniški duhovnik p. Ivan Hočevar in s. Meta Potočnik
Bolniški duhovnik p. Ivan Hočevar in s. Meta Potočnik © Rok Mihevc

Temelji izročila

»Apostolska Cerkev pozna poseben obred molitve za bolnike o čemer piše sv. Jakob v svojem pismu vernikom: »Če je kdo med vami bolan, naj pokliče starešine Cerkve in naj nad njim molijo ter ga v Gospodovem imenu pomazilijo z oljem. In molitev vere bo rešila bolnika in Gospod ga bo okrepil; če je storil grehe, mu bodo odpuščeni« (Jak 5,14-15). Krščansko izročilo je spoznalo v tem obredu enega od sedmih zakramentov Cerkve: bolniško maziljenje.

Ta zakrament je namenjen vsem kristjanom, ki so tako bolni, da bi lahko umrli, ne glede na to ali so mladi ali stari. Ne smemo čakati, da bi bil bolnik na pragu smrti, ko prejme zakrament. 

Ni samo za umirajoče

V preteklosti so bolniško maziljenje podeljevali tistim, ki so bili na tem, da umrjejo. Zato je dobilo ime »poslednje maziljenje«. Drugi vatikanski koncil jasno piše, da bolniško maziljenje »ni zakrament samo za tiste, ki so v skrajni smrtni nevarnosti.« Ta zakrament je namenjen vsem kristjanom, ki so tako bolni, da bi lahko umrli, ne glede na to ali so mladi ali stari. Ne smemo čakati, da bi bil bolnik na pragu smrti, ko prejme zakrament. Bolniško maziljenje lahko prejmejo tudi ostareli, ki jim pešajo življenjske moči ali bolniki pred operacijo, ki je združena z resno nevarnostjo. Priporočljivo je tudi za nosečnice, ki imajo rizično nosečnost. Bolniško maziljenje je namenjeno za telesno in duhovno zdravje.

Celotnemu pogovoru s p. Hočevarjem prisluhnite tukaj.

Oddaje
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...