Jože Dežman (foto: STA)
Jože Dežman | (foto: STA)

Komisija predlaga leto spomina in dialoga o pokopu nepokopanih mrtvih

Slovenija | 02.02.2024, 10:37 Alen Salihović

Komisija vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč je na svoji januarski seji sprejela sklep, naj bo 2024 leto spomina na 15 let od vstopa k umorjenim v rovu sv. Barbare in naj bo leto dialoga o pokopu nepokopanih mrtvih. Komisija je podprla tudi predlog, da naj se ponovno razglasi nacionalni dan spomina na žrtve komunizma.

V Komisiji in v Sektorju za vojne grobove in grobišča spremljajo in se odzivajo na pobude, stališča, dileme, odprta vprašanja, ki jih dobivamo od vlade, urada predsednice republike, Slovenske škofovske konference, diplomacije, političnih strank, civilne družbe, raziskovalcev, medijskih odzivov, posameznikov. Pričakujejo, da bodo v ustvarjalnem dialogu ustvarjalno iskali odgovore nanje, nam je dejal predsednik komisije dr. Jože Dežman.

Komisija je na seji 31. januarja sprejela tudi sklep, da podpira ponovno razglasitev nacionalnega dneva spomina na žrtve komunizma. Glede na predloge, da bi izbrali drug datum spominskega dne , pa Komisija po vsebinski razpravi sprejema 17. maj kot najprimernejši dan spomina na žrtve komunizma, je še povedal.

Slovenija, Politika, Novice
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...