Jože BartoljJože Bartolj
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Tomaž Plahutnik (foto: Rok Mihevc)
Tomaž Plahutnik | (foto: Rok Mihevc)

Tudi citre popestrijo marsikatero praznovanje

Radijski utrip | 11.01.2024, 09:20 Maja Morela Rok Mihevc

K praznovanju rado sodi tudi presenečenje, saj veste, v filmih se prijatelji skrijejo v temen prostor in čakajo slavljenca. Ko ta pride, se prižgejo luči in vsi skočijo in voščijo presenečenje.

Tudi filmi imajo svoje jubileje. Čudovit film, posnet po istoimenskem romanu Ivana Tavčarja Cvetje v jeseni je prav letos slavil zlati jubilej, 50 let od premiere. V našem celovečercu, ki se je odvil 5. novembra v Cankarjevem domu pa so nas pa presenetile citre, s tisto nežno melodijo, ki nam je pred oči pričarala prizore s Poldetom Bibičem in Mileno Zupančič, ki se jih je še kako živo spominjala Ivanka Mežan, ki je sedela v publiki, na citre pa nam je igral Tomaž Plahutnik.

Tomaž Plahutnik
Tomaž Plahutnik

Tomaž Plahutnik
Tomaž Plahutnik

»Zahvalil bi se Urbanu Kodru, da je naredil tako čudovito glasbo za ta film in s tem dal priložnost, da se citre malo bolj uveljavijo.« Tomaž tudi uči citre na glasbeni šoli. Meni, da se nam za prihodnost mladih v glasbi ni treba bati, saj radi igrajo različne žanre. Sam pa rad s citrami popestri marsikatero praznovanje.

Tomaž Plahutnik
Tomaž Plahutnik

Radijski utrip
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...

O avtorju