Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Jeza nažira naše odnose

Papež in Sveti sedež | 31.01.2024, 09:50 Marjana Debevec

Papež Frančišek nadaljuje svoje kateheze o grehih in krepostih. Danes je spregovoril o jezi, ki se vidi že na človekovem obrazu. Obenem pa je to tudi greh, ki uničuje človeške odnose. Ko je nekdo jezen, namreč vedno išče razlog v drugem. Nikoli ne prizna svojih napak.

"V življenju so nam gotovo mnogi dolžni ljubezni, vendar pa tudi mi večkrat nismo ljubili v pravi meri. Mogoče nekomu nismo vrnili ljubezni, ki si jo zasluži. Vsi smo grešniki, zato se moramo naučiti odpuščati. Ljudje ne moremo živeti skupaj, če ne izvajamo umetnosti odpuščanja, pa naj bo to po človeško še tako nemogoče. Nasproti jezi pa stojijo dobrohotnost, velikodušnost, krotkost in potrpežljivost."

Nasproti jezi pa stojijo dobrohotnost, velikodušnost, krotkost in potrpežljivost.

Vendar pa jeze tudi ne smemo tlačiti v sebi, je poudaril papež. Včasih je dobro, da jo izrazimo na primeren način. "Če se namreč nekdo nikoli ne bi razjezil zaradi nepravičnosti ali tlačenja šibkih, ne bi bil človeški, še manj pa kristjan. Vendar v tem primeru po besedah svetega očeta ne gre za jezo, ampak za vnemo."

Še nekaj fotoutrinkov z današnje avdience ...

© Vatican Media

© Vatican Media

Papež Frančišek
Papež Frančišek © Vatican Media

Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...